E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9515
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērna kopšanas periodā valsts apdrošina vienu no vecākiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. maijā, 2016
Diāna

Labdien! Sakiet, lūdzu, ja bērna kopšanas pabalstu saņem tētis, bet māmiņa nestrāda, vai viņa var saņemt bezdarbnieka statusu un saņemt pabalstu? Paldies.

A
atbild:
06. maijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir, ja persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā un tai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Likums „Par valsts sociālo apdrošināšanu” paredz, ka persona, kura kopj bērnu vecumā līdz pusotram gadam un saņem bērna kopšanas pabalstu, un persona, kura saņem vecāku pabalstu, no valsts budžeta līdzekļiem tiek apdrošināta bezdarba gadījumam, invaliditātei un pensijai.

Tātad valsts apdrošina vienu no vecākiem, un valsts veiktās iemaksas par konkrēto cilvēku tiek reģistrētas apdrošinātās personas kontā kā sociālās iemaksas, kas savukārt dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc bērna kopšanas perioda.

Ja māmiņa nestrādā un nesaņem bērna kopšanas pabalstu, jo vecāki ir vienojušies, ka to saņems tētis,  valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas no valsts budžeta par māmiņu netiek veiktas. Tas nozīmē, ka šajā laikā māmiņa nav apdrošināta bezdarba gadījumam, līdz ar to viņai nav tiesību uz bezdarbnieka pabalstu. Sociālās garantijas saņem bērna tētis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas