E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9484
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Atbildi sniegs Valsts policijas Iekšējās kontroles birojs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2016
Ivo

Labdien. Mani apturēja Valsts policija, tika veikta alkohola pārbaude, divas pārbaudes, abās mazliet virs atļautajām 0.5 promilēm tika konstatēts. Nepiekritu mērījumu rezultātiem un neparakstīju alkometru izdrukas, jo nepiekritu rezultātiem, arī protokolu neparakstīju, jo nepiekritu rezultātiem. Likumā rakstīts, ka tādā gadījumā uz medicīniskajām pārbaudēm mani jānogādā, ko nedarīja. Vai šādā gadījumā rezultāti ir spēkā esoši?

A
atbild:
12. maijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Izsmeļošu informāciju par to, kā notiek alkohola pārbaude transportlīdzekļa vadītāja izelpā, varat izlasīt LV portālā rakstā “Alkometri un promiles. Policists un vadītāja atbildība”.

Šo procedūru regulē MK noteikumi Nr. 15 “Kārtība, kādā nosakāma alkohola koncentrācija asinīs un izelpotajā gaisā un konstatējams narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaids”.

Minētajā normatīvajā aktā ir noteikts:

“8. Ja mērījumos konstatēts, ka alkohola koncentrācija izelpotajā gaisā ir vienāda vai lielāka nekā Ceļu satiksmes likumā noteiktā alkohola koncentrācija asinīs, kuru sasniedzot aizliegts vadīt transportlīdzekli, darbinieks aizpilda un paraksta transportlīdzekļa vadītāja pārbaudes protokolu (turpmāk – protokols) (2.pielikums). Protokolam pievieno mēraparāta izdrukas, kas apliecina protokolā norādītos mērījumus.

9. Transportlīdzekļa vadītāja paraksts uz darbinieka aizpildītā protokola apliecina, ka attiecīgais transportlīdzekļa vadītājs piekrīt veiktās pārbaudes rezultātiem.”

Bet ja vadītājs nepiekrīt un neparaksta protokolu?

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte sniedz šādu komentāru: “Ministru kabineta noteikumi Nr. 15 nosaka, ka šādā gadījumā persona tiek nogādāta ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai. Ja tas netika izdarīts, tad konkrētajai personai ar iesniegumu jāvēršas Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā, kur tiks izvērtēta policijas darbinieka rīcība.”

Normatīvajos aktos nav skaidri pateikts, vai tad, ja vadītājs protokolu nav parakstījis, bet nav arī nogādāts ārstniecības iestādē pārbaudes veikšanai, policijas protokols ir vai nav spēkā. Tādēļ Jums patiešām ieteicams vērsties A. Rozītes minētajā institūcijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas