E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8696
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par attaisnotiem izdevumiem interešu izglītības programmās

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2016
Ināra

Atbilstoši šim: http://www.ikvd.gov.lv/pedagoga-privatprakses-uzsaksana.html, lai uzsāktu pasniegt bērniem, nepieciešama izglītība un sertifikāts. Tā manu bērnu dārziņā ir divi pulciņi, kuru skolotājām ir izglītība un sertifikāts (tie ir dziedāšanas un angļu val. pulciņi). Abas skolotājas arī pateica, ka tas ir viss nepieciešamais, lai varētu pasniegt šīs nodarbības. Ar dārziņu viņām noslēgts, šķiet, īres līgums vai tml. Taču, lasot jaunos noteikumus par nodokļu atmaksas iespējām vecākiem, kuru bērni apmeklē dažādus pulciņus, secināju, ka atmaksa iespējama, ja ir kaut kāda mistiska licence. Šajā konkrētā gadījumā nevienai no divām skolotājām nav šādas licences. Loģiski rodas jautājums par to, vai dārziņš pārkāpj kādus noteikumus (kādus?)? Vai skolotājas pārkāpj kādus noteikumus (kādus?)? Vai atmaksa par šīm nodarbībām vecākiem nepienākas (kāpēc?)? Kāpēc vispār tādas situācijas tad ir pieļautas? Ja skolotāja (ar izglītību un šādu sertifikātu) veiktu šo privātpraksi citā teritorijā (ne dārziņa, bet citā vietā, piemēram, īrētā telpā), vai tas ir atļauts un vai šajā gadījumā nodokļu atmaksa nav iespējama?

A
atbild:
01. februārī, 2016

Diemžēl nav paredzēts atgriezt iedzīvotāju budžetā samaksāto nodokļa naudu par jebkurām nodarbībām, pulciņiem, kurus saviem bērniem izvēlas un apmaksā vecāki.

Valsts ieņēmumu dienests (VID), atbildot uz Jūsu jautājumu, skaidro: „Ar šo gadu  papildu (jaunu) attaisnoto izdevumu iekļaušana gada ienākumu deklarācijā (ko varēs iesniegt 2017.gadā) ir noteikta likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Nodokļu likums paredz nodokļu maksātājam tiesības par bērnu interešu izglītību saņemt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli attaisnoto izdevumu veidā.

Terminu „interešu izglītība” nosaka Izglītības likums, proti, interešu izglītība ir personas individuālo izglītības vajadzību un vēlmju īstenošana neatkarīgi no vecuma un iepriekš iegūtās izglītības. Turklāt, atbilstoši Izglītības likumam, interešu izglītības programmas īsteno izglītības iestāde vai cita juridiskā vai fiziskā persona pēc attiecīgas licences saņemšanas pašvaldībā. Nodokļu normatīvie akti neierobežo interešu izglītības programmu īstenošanu un organizēšanu, šie jautājumi ir Izglītības un zinātnes ministrijas kompetencē.

Tādējādi, tas, ka attiecīgās programmas īstenotājam nav izsniegta licence, nozīmē, ka īstenotā programma nav uzskatāma par interešu izglītības programmu, līdz ar to maksa par šīm nodarbībām nav iekļaujama gada ienākumu deklarācijā pie attaisnotajiem izdevumiem.”

Attaisnoto izdevumu deklarēšanai par „interešu izglītības programmu apgūšanu bērniem”, lai nodokļa maksātājs varētu atgūt nodokļa daļu (23%) no samaksātā, ir noteikta piesaiste Izglītības likumam. Tā 47.pants (Interešu izglītības programmas) nosaka:

(1) Interešu izglītība ir brīvprātīga, tās uzsākšanai nav nepieciešama noteiktai izglītības pakāpei atbilstoša izglītība.

(2) Izglītības iestādes ir tiesīgas īstenot interešu izglītības programmas bez licences saņemšanas.

(3) Interešu izglītības programmas ir tiesīgas īstenot arī citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, pēc attiecīgas licences saņemšanas pašvaldībā.

Jūsu aprakstītā situācija nenozīmē, ka ir jāapšauba citos tiesību aktos paredzēto, tajā skaitā arī pedagogu tiesības strādāt, iegūstot sertifikātu saskaņā ar Izglītības likumu, kā tas ir izklāstīts Izglītības kvalitātes valsts dienesta informācijā „Pedagoga privātprakses uzsākšana”, kas atrodama Jūsu norādītajā tīmekļa vietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas