E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8142
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Personu filmēt vai fotografēt ir atļauts tikai ar tiesisku pamatu un mērķi

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2015
Inese

Labdien! Vai ir likumīgi filmēt un fotografēt naktskluba apmeklētājus, lai publicētu foto klubu mājaslapās vai pārraidītu video televīzijā bez personu piekrišanas?

A
atbild:
23. oktobrī, 2015

Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk - FPDAL) 7.pants paredz, ka personas datu apstrāde ir atļauta, ja tās veikšanai pastāv tiesiskais pamats – pastāv vismaz viens FPDAL 7.panta nosacījums, piemēram, ja ir saņemta datu subjekta piekrišana (FPDAL 7.panta 1.punkts). Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī FPDAL 10.panta pirmās daļas 1., 2.punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi ir atļauts veikt tikai tiesiska, godprātīga un iepriekš paredzēta mērķa sasniegšanai un tādā apjomā un veidā, kas ir atbilstošs un nepieciešams šī mērķa sasniegšanai.

Šajā gadījumā tiesības filmēt un fotografēt naktskluba apmeklētājus ir tikai gadījumā, ja tam pastāv tiesisks pamats un mērķis, kā arī tiek ievērotas citas FPDAL noteiktās prasības.      

Saskaņā ar FPDAL 2.panta 9.punktu pārzinis ir fiziska vai juridiska persona, valsts vai pašvaldību institūcija, kura nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus, kā arī atbild par personas datu apstrādi saskaņā ar FPDAL. Šajā gadījumā par fotoattēlu publicēšanu naktskluba mājaslapā ir atbildīga juridiska persona, kura izveido un uztur naktskluba mājaslapu.

Atbilstoši FPDAL 10.panta pirmās daļas 2.punktam pārzinim ir jānodrošina, ka personas datu apstrāde, piemēram, publicēšana naktskluba mājaslapā, tiek veikta atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā, kā arī FPDAL 10.panta pirmās daļas 4.punkts, saskaņā ar kuru pārzinim ir jānodrošina personas datu pareizība un to savlaicīga atjaunošana, labošana vai dzēšana, ja personas dati ir nepilnīgi vai neprecīzi saskaņā ar personu datu apstrādes mērķi, kā arī jāievēro citas FPDAL noteiktās prasības.

Attiecībā uz jautājumu par tiesisko pamatu tam, ka tiek filmēti naktskluba apmeklētāji un iegūtais videomateriāls bez personu piekrišanas tiek pārraidīts televīzijā, paskaidrojam, ka, ja nepastāv kāds no FPDAL 7.pantā noteiktajiem tiesiskajiem pamatiem, šāda rīcība ir uzskatāma par prettiesisku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas