E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12082
Lasīšanai: 5 minūtes
5
5

Ja darba devējs neatbrīvo no darba

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. maijā, 2017
Anda

Kur varu apskatīt, vai esmu atlaista no darba? Kur griezties, ja darba devējs neatbrīvo mani no darba?

A
atbild:
20. jūnijā, 2017
Inese Helmane
LV portāls
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Portālā “Latvija.lv”, autentificējoties ar internetbankas starpniecību vai ID karti, ir iespējams izmantot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) e-pakalpojumu "Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem". Šai izziņā ir redzama konkrēta darbavieta,  arī datums, kurā cilvēks ir pieņemts darbā, un datums, kurā atbrīvots.

Tomēr šī informācija VSAA izziņā ir redzama tikai tad, ja darba devējs par atbrīvošanu ir sniedzis ziņas Valsts ieņēmumu dienestam (VID). Savukārt VID piecu darba dienu laikā sniedz ziņas VSAA, kas tiek iekļautas minētajā izziņā. Šo izziņu var pieprasīt VSAA arī klātienē, dodoties uz kādu no VSAA klientu apkalpošanas centriem, līdzi ņemot personu apliecinošu dokumentu.

Saskaņā ar Darba likuma 100. panta pirmo daļu darbiniekam ir tiesības uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba līgumā vai darba koplīgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš.

Ar uzteikumu darbinieks paziņo darba devējam savu nodomu izbeigt darba līgumu.

Uzteikuma termiņam beidzoties, tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības. Atlaišanas dienā darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam visas summas, kas viņam pienākas no darba devēja.  Darba devējam likumā noteiktajā kārtībā ir jāsniedz ziņas Valsts ieņēmumu dienestam par to, ka konkrētā persona ir zaudējusi darbinieka statusu uzņēmumā.

Beidzoties darba tiesiskajām attiecībām, darbinieka saistības, kuras viņš bija uzņēmies ar darba līgumu, izbeidzas un darbiniekam nav jānāk uz darbu.

Ja darba devējs neizmaksā darbiniekam pienākošās naudas summas, darbinieks savu tiesību aizstāvībai var vērsties tiesā vai Valsts darba inspekcijā.  

Tomēr, ņemot vērā VDI praksi, šajos jautājumos parasti slēpjas citi zemūdens akmeņi, proti, darba devējs praktiski ir bankrotējis, uzņēmumu pametis likteņa varā un pats nekur nav atrodams. Neraugoties uz to, ka darbinieks uzteica darba līgumu, darba devējs šādā situācijā nesniedz ziņas VID par to, ka persona zaudējusi darba ņēmēja statusu, līdz ar to personai nav iespējas iegūt bezdarbnieka statusu, saņemt pabalstu u. tml. Tad darba ņēmējam jāiet uz VID un jāraksta iesniegums saskaņā ar MK 07.09.2010. noteikumu Nr. 827 "Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veicēju reģistrāciju un ziņojumiem par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un iedzīvotāju ienākuma nodokli" 8.5 pantu , proti: "Valsts ieņēmumu dienests, saņemot personas (darba ņēmēja) iesniegumu par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu ar darba devēju, kurš šajos noteikumos noteiktajā kārtībā nav paziņojis VID par attiecīgās personas darba ņēmēja statusa zaudēšanu, piecu darbdienu laikā no iesnieguma saņemšanas dienas nosūta darba devējam brīdinājumu, nosakot 15 dienu laikā no brīdinājuma saņemšanas dienas iesniegt VID ziņas par darba ņēmējiem, tai skaitā par attiecīgā darba ņēmēja statusa zaudēšanu. Ja darba devējs noteiktajā termiņā neiesniedz VID ziņas par darba ņēmējiem, VID, izvērtējot darba ņēmēja sniegto un VID rīcībā esošo informāciju, reģistrē personai (darba ņēmējam) darba ņēmēja statusa zaudēšanu (ziņu kods – 29) ar datumu, kad Valsts ieņēmumu dienestā saņemts personas iesniegums par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu ar darba devēju."

Ja darba devējs Jūs neatbrīvo no darba, tad vispirms darba devējam ir jāiesniedz uzteikums, kas viņam ir jāparaksta un jāuzraksta datums. Ja darba devējs atsakās uzteikumu parakstīt, tad ar abiem uzteikuma eksemplāriem ir jāiet uz iestādes/uzņēmuma lietvedību, kur jālūdz šo uzteikumu parakstīt. Ja lietvedības nav vai tā arī atsakās uzteikumu parakstīt, tad ir jāiet uz pastu un darba devējam uzteikums jāsūta ierakstītas vēstules formā. Kad tas ir izdarīts, darba likumdošana nosaka,  ka darba devējs uzteikumu ir saņēmis pēc septiņām dienām un no darba cilvēks ir jāatbrīvo likumdošanā noteiktā kārtībā. Ja bija noteikts pārbaudes laiks, tad darba ņēmējs ir jāatbrīvo pēc trīs dienām, ja pastāvīgā darbā – tad pēc mēneša. Ja arī tad darba devējs atsakās uzteikumu ņemt vērā, darba ņēmējam ir jāgriežas Valsts darba inspekcijā.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas