E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11503
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Mantiniekiem ir tiesības uz neatņemamām daļām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. martā, 2017
Santa

Labdien! Dāvinājuma līgums starp laulātajiem tika parakstīts 2004.gadā, dāvina nekustamo īpašumu (dzīvokli). Zemesgrāmatā reģistrēts 2011. gadā. Dāvinātājs ilgi nevēlējās parakstīt šo līgumu. Ir pagājuši jau divi gadi, kā dāvinātājs ir miris. Sakiet, lūdzu, vai dāvinātāja mantinieki (ir meita un mazdēls) var apstrīdēt dāvinājuma līgumu, vai arī ir jau iestājies noilgums. Meita ir no pirmās laulības, un citas mantas viņam nebija. Paldies par atbildi!

A
atbild:
03. aprīlī, 2017

Atbilstoši Civillikumam īpašnieks par tādu kļūst tikai tad, kad tas tiek apstiprināts zemesgrāmatā. Līdz ar to var secināt, ka līdz 2011. gadam dzīvokļa īpašnieks joprojām bija dāvinātājs. Jums ir tiesības vērsties tiesā, taču jāatceras, ka Civillikuma 1922. pants paredz iespēju, ka gadījumā, ja dāvinājums izdarīts tādā apmērā, ka dāvinātāja neatņemamās daļas tiesīgajiem neatliek pat viņu neatņemamās daļas, tad viņi var prasīt no apdāvinātā, lai izdod viņiem šīs daļas, piemēram, izmaksājot naudā.

Aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā, bet, ja šī manta vēlāk pavairojusies, tad jāievēro tiklab šis pavairojums, kā arī tas, kas neatņemamās daļas tiesīgajam novēlēts rīkojumā nāves gadījumam.

Jāņem vērā, ka savu daļu mantinieki var prasīt tikai no apdāvinātās personas, nevis no trešās personas, kuras īpašumā dāvinājums nonācis pēc tam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 218 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas