E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11315
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ir tiesības dāvinājumu atsaukt?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2017
Inese

Vai ir iespējams atsaukt dāvinājuma līgumu, noslēgtu par dzīvokli, kuru uzdāvināju tēvam novembrī? Dāvinājuma līgumā neparedzēju punktu, ka dzīvokli nedrīkst pārdot, neiedomājos, ka vajadzēs. Janvārī dzīvoklis tika pārdots.

A
atbild:
10. februārī, 2017
Latvijas notārs
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Ja pareizi esmu sapratusi  jautājumu, Jūs esat uzdāvinājusi tēvam dzīvokli bez uzlikuma vai aprobežojuma, līdz ar to Jūsu tēva īpašuma tiesības uz šo dzīvokli zemesgrāmatā tika nostiprinātas bez jebkādiem apgrūtinājumiem. Saskaņā ar Civillikuma 927. pantu īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t.i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tā visus iespējamos labumus, un šajā situācijā Jūsu tēvam bija tiesības uzdāvināto dzīvokli tālāk pārdot vai citādi rīkoties.

Saskaņā ar Civillikuma 1919. pantu dāvinājumu var atsaukt apdāvinātā rupjas nepateicības dēļ (izņemot gadījumu, ja dāvinājums slēgts atlīdzības nozīmē), savukārt Civillikuma 1923. pants nosaka – ja bezbērnu dāvinātājam vēlāk piedzimst bērni, tad viņš var atsaukt savu dāvinājumu tiktāl, cik tas vajadzīgs vēlāk dzimušo bērnu neatņemamām daļām. Likumā uzskaitītie gadījumi ir vispārīgi, un katru faktu tiesa vērtēs individuāli. Tiesība atsaukt dāvinājumu ir personiska – to var izmantot tikai dāvinātājs un tikai pret apdāvināto. Uz viņu mantiniekiem šī tiesība nepāriet. Civillikums nepieļauj, ka līdzēji līgumā var atteikties no dāvinājuma atsaukšanas nepateicības dēļ.

Jūsu gadījumā gan ir jāņem vērā tas, ka minētais dzīvoklis tiesiska darījuma – pirkuma līguma noslēgšanas – rezultātā ir pārgājis īpašumā trešajai personai un tiesu praksē tiek aizsargātas tās personas intereses, kura labticīgi slēgusi darījumu, nezinot par otra dalībnieka patiesajiem mērķiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas