E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11169
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Vidējo iemaksu algu aprēķina no darba ienākumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2017
Ginta

Labdien! Jautājums par māmiņalgu. Ja sieviete savu apdrošināšanas iemaksu 12 mēnešu aprēķina periodā ir strādājusi vienā uzņēmumā 3 mēnešus (kopā šajā uzņēmumā 6 gadus), tad 1 mēnesi bijusi bezdarbnieks, tad slimojusi 4 mēnešus (slimības lapa), tad atkal atsākusi strādāt citur atlikušos 4 mēnešus līdz dekrēta atvaļinājumam. Ņemot vērā, ka „apdrošināšanas iemaksu alga tiek aprēķināta par 12 mēnešu periodu, kas beidzies divus mēnešus pirms mēneša, no kura tiek piešķirts pabalsts „Noteiktajā 12 mēnešu periodā, neieskaitot pārejošas darba nespējas dienas, par kurām izmaksāts slimības pabalsts (darba nespējas lapa B), ...”. JAUTĀJUMS sekojošs – aprēķinot vidējo māmiņas 12 mēnešu apdrošināšanas iemaksu, darba nespējas laiks – šie 4 mēneši (kurā māmiņai bija slimības lapa) tiek no aprēķina izņemts ārā un vidējās iemaksas dalītas attiecīgi uz 8 mēnešiem? (vai kā?) Liels paldies!

A
atbild:
23. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja iemaksu algas aprēķina 12 mēnešu periodā 8 mēnešus ir strādāts, bet 4 mēnešus bija darbnespējas lapa, tad, aprēķinot pabalstu, šie 4 mēneši netiek ņemti vērā, jo vidējās iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaita pārejošas darba nespējas dienas. Tātad vidējo iemaksu algu aprēķinās no ienākumiem, kurus guvāt strādājot.

Vidējā apdrošināšanas iemaksu alga tiek noteikta kalendārajai dienai, un pabalsti tiek aprēķināti par kalendārajām dienām.

Ja šajā 12 mēnešu periodā kādu laiku nestrādājāt, tad par to vidējo iemaksu algu arī rēķina – no valstī vidējās iemaksu algas.

Tiesības uz sociālās apdrošināšanas pabalstiem nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), pamatojoties uz konkrētu informāciju par personas veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un apdrošināšanas periodiem. Kā tiks aprēķināta māmiņalga (vecāku pabalsts) un pirms tā – maternitātes pabalsts, jānoskaidro VSAA. Varat izmantot elektroniskās saziņas iespējas ar aģentūru, rakstot uz e-pastu: konsultacijas@vsaa.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas