E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10997
Lasīšanai: 2 minūtes

Vidējās izpeļņas aprēķināšana atvaļinājuma kompensācijai

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2016
Ilze

Labdien! Sāku strādāt uzņēmumā no 2014. gada 3. aprīļa. Darba attiecības pārtraucu 2016. gada 30. novembrī (pēdējā darba diena). Jautājums ir par atvaļinājuma kompensāciju summētajam darba laikam. Vidējās algas aprēķinam tika izmantoti pēdējie seši mēneši, t.i., no 2016. gada 01. maija līdz 30. oktobrim. Vai tas ir pareizi? Jo pēdējie seši mēneši ir 01. jūnijs līdz 30. novembris.

A
atbild:
21. decembrī, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jūsu jautājums ir balstīts uz tiešu Darba likuma 75. panta pirmajā daļā noteiktā vispārējā vidējās izpeļņas aprēķināšanas principa interpretējumu. Tas paredz, ka visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām.

Praksē, veicot vidējās izpeļņas aprēķinu, tas nozīmē pilna sešu mēnešu perioda ietveršanu, kas, iekļaujot aprēķina laikā kā pēdējo konkrēto mēnesi, var nebūt iespējams, ja aprēķinu, piemēram, veic mēneša vidū vai jebkurā citā dienā. Tādēļ grāmatvedībā praksē, aprēķinot darbinieka vidējo izpeļņu, tiek piemērots princips – pēdējo sešu mēnešu periodu noteikt konkrēto mēnesi, kurā tiek veikts aprēķins, neiekļaujot.

Šādu aprēķinu veikšana lielākoties mūsdienās notiek, izmantojot grāmatvedības programmu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas