E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10977
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Saimnieciskās darbības izdevumus pamato attaisnojuma dokumenti

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. decembrī, 2016
Ineta

Papildus pamatdarbam (nepilna darba diena) esmu reģistrējusi saimniecisko darbību, esmu MU nodokļu maksātāja. Viena no darbības jomām – īslaicīgās izmitināšanas pakalpojumi (kods 5520). Sakarā ar to, ka ir daudz izdevumu,izvērtēju iespēju atteikties no MU maksātāja statusa un kļūt par IIN maksātāju. Jautājums: 1) Cik, ko, kā drīkstēšu norakstīt izdevumos, ja saimniecisko darbību veicu ģimenes īpašumā, kas reģistrēts uz vīra vārda. Visi rēķini, ko apmaksāju, ir uz vīra vārda. Vīrs nav saimnieciskās darbības veicējs. PALDIES!

A
atbild:
09. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saimnieciskās darbības veicējs maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN – 23%) no saimnieciskās darbības ienākuma, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Veicot saimniecisko darbību, fiziskā persona uzskaita savas saimnieciskās darbības ienākumus un izdevumus. Uz saimnieciskās darbības izdevumiem ir attiecināmi tikai tie izdevumi, kas nepieciešami saimnieciskās darbības nodrošināšanai un kuri ir pamatoti ar attaisnojuma dokumentiem.

Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli"11. pantā ir uzskaitīts, kā nosaka no saimnieciskās darbības gūto apliekamo ienākumu, savukārt grāmatvedības kārtošana noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 188 "Kārtība, kādā individuālie komersanti, individuālie uzņēmumi, zemnieku un zvejnieku saimniecības, citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā".

Informācija saimnieciskās darbības veicējiem, tajā skaitā metodiskie materiāli par grāmatvedības organizēšanu, ir atrodami Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā – www.vid.gov.lv. Nodokļu maksātājam ir iespēja apmeklēt VID seminārus – saimnieciskās darbības veicējiem par grāmatvedības kārtošanu vienkāršā ieraksta sistēmā, par iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanu no saimnieciskās darbības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 221 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas