E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10913
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par izmaiņām sociālo iemaksu maksājumos vēl tiks lemts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. decembrī, 2016
Ruta Aleksandrova

Labdien. Š.g. jūlijā iesāku savas z/s likvidēšanas procesu. Pāris dienas atpakaļ no paziņas dzirdēju, ka ar nākošo gadu būs jāmaksā drastiski nodokļi. Pati esmu ārzemēs, biju domājusi pabeigt šo procesu nākamā g. janvārī vai februārī. Kā tas ietekmētu konkrēti manu lietu? Vai noteikti jāpabeidz šī likvidācija līdz 17.g. sākumam? Paldies.

A
atbild:
08. decembrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Diemžēl jautājumā neesat norādījusi, vai zemnieku saimniecība (ZS) ir uzņēmumu ienākuma nodokļa vai iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja, vai ZS ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss.

Zemnieku saimniecības (ZS) īpašnieks saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 4. panta otro daļu izvēlas maksāt iedzīvotāju vai uzņēmumu ienākuma nodokli.

Iedzīvotāju ienākuma nodokli no ZS saimnieciskās darbības ienākuma maksā zemnieku saimniecības īpašnieks, ja no ZS ienākuma netiek maksāts uzņēmumu ienākuma nodoklis. Nodokļa likme ir 23%. Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” izpratnē ZS īpašnieks, ja ZS nav iecelts pārvaldnieks, kas veic vadības funkcijas, ir pašnodarbināta persona.

Ja ZS nodarbina citas personas, tad ZS kā darba devējam no darbinieku darba samaksas jāietur algas nodoklis un jāaprēķina valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI). Zemnieku saimniecība iesniedz arī ziņas par darba ņēmēju pieņemšanu darbā un darba devēja ziņojumus un paziņojumus, tāpat kā visi citi darba devēji.

„Drastiski nodokļi”, kā Jums kāds raksturojis paredzētās izmaiņas, nozīmē ieceri (kas jau pirms gada (!) tika nostiprināta likumā „Par valsts sociālo apdrošināšanu”) no 2017. gada visiem strādājošajiem panākt minimālu sociālo aizsardzību, kas nozīmē sociālās iemaksas vismaz no minimālās algas valstī. Nākamgad visiem darbiniekiem būtu jānodrošina VSAOI no vismaz 285 eiro mēnesī, kas nozīmē maksājumu 97,16 eiro mēnesī.

Šī norma ieviesta, lai strādājošie cilvēki, ja saslimst vai, piedzimstot bērniņam, vai pensijas vecumā nepaliktu bez sociālā atbalsta. Uz vispārējo nodokļu maksātājiem tas attiektos tādējādi, ka darba devējiem būtu jāpiemaksā par darbinieku sociālās iemaksas par to daļu, kuras pietrūkst līdz minimālajam sociālo iemaksu objektam, tas ir, ja alga nākamgad būtu noteikta mazāka par 285 eiro mēnesī.

Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) maksātājiem paredzēts, ka jāveic sociālās iemaksas no 285 eiro, tātad minimālais maksājums būtu 97,16 eiro mēnesī. Ir noteiktas daudzas darba ņēmēju grupas, kurām mikrouzņēmumu nodokļa režīmā maksājums ir samazināts uz pusi – 48,58 eiro mēnesī, bet parastajā nodokļu režīmā var turpināt maksāt VSAOI no faktiskās algas, kaut vai tā būtu 100 eiro.

Turklāt šo minimālo iemaksu prasību likums neattiecina uz pašnodarbinātajiem, ja vien pašnodarbinātais nav pieteicies maksāt MUN.

Pēdējās aktualitātes ir tādas, ka pēc darba devēju iebildumiem pašlaik ir doma atteikties no minimālajām sociālajām iemaksām, bet tā vietā palielināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%. Lēmumi par to pagaidām nav pieņemti. Grozījumi, ja tādi būs, tiks skatīti Saeimā jau šomēnes.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas