E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10771
Lasīšanai: 3 minūtes

Vecāki paši vienojas, kurš saņems pabalstus par bērna kopšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2016
Laura

Labdien. Es esmu stāvoklī. Līdz 7 mēnešiem strādāšu darbā. Pēc dzemdībām gribu iestāties bezdarbniekos. Un savā pēcdzemdību periodā pārtraukt darba attiecības ar darba devēju. Precizēšu, ka ar vīru gribam, lai vecāku pabalstu saņem viņš un tajā laikā strādātu. Vai tā ir iespējams pēc likuma?

A
atbild:
21. novembrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Vecāki ģimenē paši var vienoties, kurš saņems pabalstus par bērna kopšanu, jo gan vecāku pabalstu, gan bērna kopšanas pabalstu par viena un tā paša bērna kopšanu piešķir vienam vecākam.

Vecāku pabalstu nepiešķir par bērnu, sakarā ar kura piedzimšanu ir piešķirts maternitātes pabalsts par to pašu laikposmu. Tātad, ja māmiņa izvēlēsies saņemt maternitātes pabalstu par dzemdību atvaļinājuma laiku, bērna tēvam būs tiesības pieprasīt piešķirt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu tikai ar nākamo dienu, kas sekos maternitātes pabalsta izmaksas beigu datumam.

Ja māmiņa atteiksies no maternitātes pabalsta (iesniedzot iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā par atteikšanos no pabalsta), tad bērna tēvs var saņemt vecāku pabalstu un bērna kopšanas pabalstu jau no bērna dzimšanas dienas. Ja bērna tēvs neizmanto bērna kopšanas atvaļinājumu un turpina strādāt, vecāku pabalstu ir tiesības saņemt, tikai tādā gadījumā to izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

1) Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,

2) kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,

3) un par kuru Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja bērna māmiņa neatrodas darba attiecībās un neveic sociālās apdrošināšanas iemaksas kā pašnodarbinātā, ja viņa meklē darbu un vēlas izmantot Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) pakalpojumus, māmiņa var griezties NVA jebkurā laikā bezdarbnieka statusa iegūšanai. Jāatzīmē, ka bezdarbnieka statusā cilvēkam ir jāpilda Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 14. pantā paredzētie pienākumi. Konkrētāk noteikumus un bezdarbnieka pienākumus varat lūgt izskaidrot savam nodarbinātības aģentam pēc reģistrēšanās NVA.

Ja personai vienlaikus ir tiesības gan uz maternitātes pabalstu, gan uz bezdarbnieka pabalstu, tad līdz darbspēju atgūšanai izmaksā tikai maternitātes pabalstu un bezdarbnieka pabalsta izmaksa par šo laiku tiek apturēta.

Skaidrojums pamatots ar 2016. gadā spēkā esošajām tiesību normām.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas