E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10545
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Mantojumā ieķīlāts dzīvoklis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. oktobrī, 2016
Anita

Nomirstot mātei, mantojumā paliek īpašums, kuru viņa bija ieķīlājusi, bankā ņemot kredītu, bet kredīts ir uz mana vārda. Esam divi mantinieki. Ja es nepiesakos uz mantojumu, bet turpinu maksāt kredītu, vai varu palikt dzīvot šajā īpašumā, esmu deklarēta jau 10 gadus. Otrs mantinieks nav deklarēts un nedzīvo. Un, ja nepiesakos un nemaksāju, kas notiek tad? Un, ja nepiesakās arī otrs mantinieks, tad kas notiek ar īpašumu?

A
atbild:
16. novembrī, 2016
Latvijas Notariāts
Anta Maldupe-Krūmiņa, zvērināta notāre

Jūs kā kredītņēmējs esat atbildīgs par savu saistību izpildi, savukārt ieķīlātais īpašums ir nodrošinājums kreditoram gadījumā, ja Jūs nepildāt savas saistības saskaņā ar noslēgto līgumu. Jūsu rīcība, nepieņemot mantojumu, neatbrīvos ieķīlāto īpašumu no hipotēkas, kas nostiprināta par labu kreditoram, kā arī neatbrīvos Jūs no kredītsaistībām. Gadījumā ja kredītu vairs nemaksāsiet, banka parādu piedzīs saskaņā ar kredīta līguma noteikumiem.

Dzīvesvietas deklarēšanas fakts pats par sevi nerada civiltiesiskas saistības. Gan Jums, gan otram mantiniekam ir vienādas tiesības saņemt mātes mantojumu, tai skaitā ieķīlāto īpašumu. Īpašumam uzliktā hipotēka par labu bankai saglabāsies, neatkarīgi no tā, kurš mantos īpašumu. Ja neviens no mantiniekiem mantojumu nepieņems, īpašums tiks atzīts par bezmantinieka mantu un pārdots izsolē.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas