E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10343
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja īpašums nebūs ierakstīts zemesgrāmatā, to pārdot nevarēs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2016
Olegs

Labdien, gribu nopirkt māju ar privatizēto zemi, bet īpašnieks tikai stājas mantojumā, cik ilgi tas var aizņemt? Vai ir iespēja to noformēt agrāk, jo īpašnieks aizbrauc uz ārzemēm? Varbūt var sastādīt kādu līgumu un samaksāt iemaksu viņam? Pēc tā, kad viņš stāsies mantojumā, viņam būs jāsniedz dokumentus zemesgrāmatā, lai to pārdotu?

A
atbild:
22. septembrī, 2016
Laura Studente
LV portālam

Ja persona, no kuras plānojat iegādāties īpašumu, jau ir pieteikusies mantojumam, tad jāņem vērā, ka zvērinātam notāram vēl jāizsludina mantojuma atklāšanās, vai nu publicējot sludinājumu oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, vai ievietojot paziņojumu notāra prakses vietā (atkarībā no mantojuma vērtības), un jānosaka mantojuma pieņemšanas termiņš (parasti minimālais – trīs mēneši). Pēc šī termiņa notecējuma mantinieki var saņemt mantojuma apliecību. Ja persona neatrodas Latvijā, viņa var pilnvarot personu mantojuma lietu vešanai, taču tas nepaātrinās kopējo procesu.

Īpašumu pārdot var tikai tā īpašnieks. Civillikuma 994. pants paredz, ka par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tātad, kamēr mantojuma lietas nebūs nokārtotas un īpašums nebūs ierakstīts zemesgrāmatā, to pārdot nevarēs.

Šis process neaizņems vairāk kā 10 dienas. Tiklīdz persona saņems mantojuma apliecību un samaksās valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, zvērināts notārs nosūtīs nostiprinājuma lūgumu Zemesgrāmatu nodaļai. Zemesgrāmatas tiesnesis to izskatīs ne vēlāk kā desmit dienu laikā, taču, kā LV portālam iepriekš ir norādījusi Latvijas Zvērinātu notāru padome, tad parasti šis termiņš ir īsāks – trīs līdz piecu dienu laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 217 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas