E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10323
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Ja nav tiesību uz vecuma pensiju, piešķir sociālā nodrošinājuma pabalstu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2016
Boriss

Es esmu dzimis 1951. gadā. Pavisam atrodas apcietinājumā 32 gadu, darba stāžs brīvībā ir 8,5 gadi. Lūdzu izskaidrot, vai vispār man ir tiesības uz vecuma pensiju un pēc kāda vecuma sasniegšanas? VSAA norāda, ka tas būs iespējams pēc 68 gadu sasniegšanas ar nosacījumu 5 gadus nepārtrauktā "darba meklētajā statusa" Valsts nodarbinātības aģentūras uzskaitē.

A
atbild:
19. septembrī, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Ināra Ļuta, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Likums "Par valsts pensijām" līdz 2013. gada 31. decembrim noteica tiesības uz vecuma pensiju personām, kuras sasniegušas 62 gadu vecumu un kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 10 gadiem. No 2014. gada 1. janvāra nepieciešamais stāžs ir 15 gadi, bet no 2025. gada 1. janvāra tas būs 20 gadi.

Tātad, lai noteiktu tiesības uz vecuma pensiju, ir nepieciešamas precīzas ziņas par personas apdrošināšanas stāžu.

Ja nav tiesību uz vecuma pensiju, tad personai, ja tā par pieciem gadiem ir pārsniegusi likumā noteikto pensionēšanās vecumu, ir tiesības pieprasīt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Tas nozīmē, ka personai, kura dzimusi 1951. gadā un pensionēšanās vecumu - 62 gadus sasniedza 2013. gadā, un kurai nav tiesību uz vecuma pensiju, tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu būs 67 gados vai 2018. gadā.

Vēršam uzmanību, ka sakarā ar pieņemtajiem grozījumiem Valsts sociālo pabalstu likumā no 2017. gada 1. janvāra valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķirs personai, kura būs sasniegusi vecumu, kāds saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" noteikts personai, lai tā iegūtu tiesības uz vecuma pensiju.

No 2017. gada 1. janvāra pensionēšanās vecums būs 63 gadi. Tas nozīmē, ka no 2017. gada 1. janvāra personai, kurai nav tiesību uz vecuma pensiju, būs iespēja saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu no dienas, kad tā ir sasniegusi pensionēšanās vecumu.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts netiek izmaksāts personai, kura atrodas pilnā valsts apgādībā, t.sk. ieslodzījuma vietā.

Vēl jāpiebilst, ka periods, kad persona atrodas darba meklētāja statusā un nesaņem bezdarbnieka pabalstu, personas apdrošināšanas stāžu neveido. 

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas