E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10010
Lasīšanai: 3 minūtes

Vispirms slimības, tad bezdarbnieka pabalsts

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. jūlijā, 2016
Inese

Palīdziet, lūdzu, tikt skaidrībā šādā jautājumā! Darba ņēmējam ar darba devēju ir noslēgta vienošanās par darba attiecību pārtraukšanu. Taču darba ņēmējs pirms darba attiecību pārtraukšanas datuma saslimst (A slimības lapa). Darba attiecības par slimošanas laiku, protams, nepagarinās, bet slimības lapa A turpinās un sāksies B lapa. Vai darba ņēmējs var stāties bezdarbniekos pēc darba attiecību pārtraukšanas (saskaņā ar vienošanos)? Kā būs ar B lapas apmaksu un bezdarbnieka pabalstu?

A
atbild:
26. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devēja pienākums ir apmaksāt darbnespējas A lapu (par slimības pirmajām 10 dienām). Pēc darba attiecību izbeigšanas darba devējs slimības naudu nemaksās.

Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) maksās slimības pabalstu, tikai sākot ar darbnespējas 11.dienu (darbnespējas lapas B periodā).

Saskaņā ar likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 15. panta pirmo daļu slimības pabalstu par laiku no darba nespējas 11. dienas piešķir un izmaksā personai, ja pārejoša darba nespēja (pirmā darba nespējas diena – darbnespējas lapas A izsniegšanas diena) iestājusies mēneša laikā pēc atbrīvošanās no darba, ja šī persona bijusi apdrošināta pēdējos divus mēnešus pirms šo iemaksu perioda beigām.

Līdzīgi ir, ja persona pārtrauc darba tiesiskās attiecības laikā, kad tā saņem slimības pabalstu. Personai saglabājas tiesības saņemt slimības pabalstu, un VSAA turpina tā izmaksu.

Pēc darba nespējas perioda, kad būs noslēgta lapa B, var saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja uz to ir noteiktas tiesības. Tas nozīmē:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
  • ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tā kā sociālās apdrošināšanas pabalsti tiek piešķirti, ņemot vērā katras personas individuālos obligātās sociālās apdrošināšanas maksājumu datus, Jums jāsazinās ar VSAA un jānoskaidro savas tiesības uz slimības pabalstu un bezdarbnieka pabalstu savā konkrētajā situācijā.

Saziņas iespējas ar VSAA mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas