SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
1

Pilnveido novērtējumu tehnisko palīglīdzekļu piešķiršanai

Stājas spēkā 01.12.2023.

Tehniskie palīglīdzekļi ir aprīkojums vai dažādas tehniskās sistēmas, kas novērš, kompensē, atvieglo vai neitralizē funkcijas pazeminājumu vai invaliditāti.

FOTO: Freepik.

Valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai precīzāk un objektīvāk vērtēs cilvēku ar invaliditāti sarežģītos funkcionēšanas ierobežojumu gadījumus, lai valsts atbalsts tiktu piešķirts atbilstoši personas vajadzībām.

Tehnisko palīglīdzekļu uzlabotu piešķiršanas procesu paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 878 “Tehnisko palīglīdzekļu noteikumi”, kas stājas spēkā piektdien, 1. decembrī.

Grozījumi noteikumos paredz VSIA “Nacionālais rehabilitācijas centrs “Vaivari” ” tehnisko palīglīdzekļu piešķiršanas procesā iekļaut Eiropas Sociālā fonda projektā izstrādāto instrumentu – funkcionēšanas novērtēšanas laboratoriju – padziļinātai personas funkcionēšanas izvērtēšanai, lai uzlabotu tehnisko palīglīdzekļu pakalpojumu nodrošināšanu sarežģītos funkcionēšanas ierobežojumu gadījumos, kad nepieciešams papildus novērtēt personu, lai atbilstoši personas vajadzībām un tehnisko palīglīdzekļu lietošanas mērķim izvēlētos valsts finansēto tehnisko palīglīdzekļu veidu.

Noteikumi papildināti ar normu, ka centrs veic padziļinātu personas funkcionēšanas novērtēšanu.

Noteikumu V nodaļai “Funkcionēšanas novērtēšanas komisija” piešķirts jauns nosaukums “Padziļināta personu funkcionēšanas novērtēšana”.

Līdz ar to noteikts, kādos gadījumos funkcionēšanas novērtēšanas laboratorijas speciālisti veic personas funkcionēšanas padziļinātu novērtēšanu:

  • sarežģītos funkcionēšanas ierobežojumu gadījumos, nosakot tehnisko palīglīdzekļu veidus;
  • ja personai mainījies funkcionēšanas traucējumu veids un smaguma pakāpe;
  • strīdu gadījumos;
  • ja saskaņā ar personas iesniegumu nepieciešams mainīt tehniskā palīglīdzekļa veidu;
  • lai noteiktu īsāku laiku, nekā ir norādīts MK noteikumu Nr. 878 2. pielikumā, personas uzņemšanai jaunu tehnisko palīglīdzekļu rindā, ja šāda nepieciešamība ir medicīniski pamatota.

Centram ir tiesības uzaicināt personu, kura ir pieteikusies tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai, uz funkcionēšanas padziļinātu novērtēšanu arī citos gadījumos.

Funkcionēšanas novērtēšanas laboratorijas galvenie darbības virzieni ir:

  • mobilitātes izvērtēšana (pārvietošanās gultā, dzīvoklī, ap māju, līdz veikalam, ārstam u. c.);
  • ikdienas aktivitātes (pašaprūpe, algota darba strādāšana, rekreācija u. c.);
  • komunikācija (ne tikai redzes un dzirdes invaliditātes gadījumā, bet arī citu hronisku slimību gadījumā – insulta, encefalītu, onkoloģisku slimību u. c.), runa, dzirde, redze utt.;
  • personas drošība vidē – nepieciešamība pēc klātbūtnes, fiziskas u. c. veida asistences utt.

Iespējami arī citi funkcionēšanas aspekti, kā, piemēram, spēja strādāt algotu darbu, iegūt citu profesiju vai samazināt slodzi, atkārtoti tikt vērtētam transportlīdzekļu vadītāju komisijā u. tml. Funkcionēšanas spējas tiks novērtētas pacientiem ar sirds (asinsvadu), neiroloģiskiem, onkoloģiskiem un endokrīnās sistēmas traucējumiem (diabētu, mioskeletālām problēmām u. c.), anotācijā norāda Labklājības ministrija (LM).

Ņemot vērā ekspertu viedokļus, LM prognozē, ka funkcionēšanas padziļināta novērtēšana būs jāveic klientu grupām, kurām nepieciešami šādi tehniskie palīglīdzekļi:

  • protēzes augšējām un apakšējām ekstremitātēm;
  • ortozes (piemēram, skoliozes korekcijai, dažādu etioloģiju muskuļu distrofijas korekcijai, reciprokās gaitas ortozei, komplicētu apdegumu korekcijai u. c.);
  • elektropiedziņas riteņkrēsli;
  • bimanuālie riteņkrēsli (aktīvie) u. c. pirmreizējiem klientiem;
  • alternatīvās komunikācijas tehniskie palīglīdzekļi;
  • individuāli izgatavoti ortopēdiskie apavi pirmreizējiem klientiem un funkcionēšanas statusa izmaiņu gadījumos, kā arī gatavi ortopēdiskie apavi pēc nepieciešamības u. c. sarežģīti gadījumi.

Tāpat ar grozījumiem noteikumos iekļautas normas, kas nosaka tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanas principus hospisa aprūpē esošajām pilngadīgajām personām, kurām attiecīgos līdzekļus paredzēts nodrošināt mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojumā pacienta dzīvesvietā.

Saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumu tehniskie palīglīdzekļi ir aprīkojums vai dažādas tehniskās sistēmas, kas novērš, kompensē, atvieglo vai neitralizē funkcijas pazeminājumu vai invaliditāti. No valsts budžeta finansējamo tehnisko palīglīdzekļu sarakstu apstiprina Ministru kabinets.

Ar grozījumiem jaunā redakcijā ir izteikts noteikumu 2. pielikums “Tehniskie palīglīdzekļi”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI