SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
4
4

Jauni pakalpojumi paliatīvās aprūpes pacientiem un personām ar garīga rakstura traucējumiem

Stājas spēkā 31.10.2023.

FOTO: Freepik

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nostiprināta mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojuma sniegšanai pacienta dzīvesvietā sociālo pakalpojumu daļa, kas ietver sociālo aprūpi, tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanu un psihosociālo rehabilitāciju. Ieviests arī atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojums, kas paredzēts personām ar garīga rakstura traucējumiem.

To paredz grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, kas stājas spēkā 31. oktobrī.

Līdz gada beigām jāveic paliatīvās aprūpes pacientiem paredzēto sociālo pakalpojumu sniedzēju atlase

LV portālā jau tika vēstīts, ka mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojumu pacienta dzīvesvietā veidos veselības un sociālā komponente. Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā nostiprina šī pakalpojuma sociālo komponenti, kas paredz, ka pakalpojuma saņēmējiem būs pieejama arī sociālā aprūpe, tehniskie palīglīdzekļi un psihosociālā rehabilitācija.

Turklāt grozījumi paredz, ka psihosociālās rehabilitācijas pakalpojums tiks nodrošināts arī ar pacientu vienā mājsaimniecībā dzīvojušām vai joprojām dzīvojošām personām un personām, starp kurām pastāv radniecības vai svainības attiecības, vai citām aprūpē iesaistītajām personām.

Lai no 2024. gada 1. janvāra nodrošinātu minēto pakalpojumu sniegšanu, Nacionālajam veselības dienestam (NVD) noteikts līdz 2023. gada 31. decembrim atbilstoši normatīvajos aktos par veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību noteiktajai pakalpojumu sniedzēju atlases procedūrai izvēlēties mobilās komandas paliatīvās aprūpes pakalpojumu sniegšanai pacienta dzīvesvietā.

Paredzēts, ka valsts finansējuma apmērs par personai nodrošināto sociālo pakalpojumu būs 52,20 eiro dienā.

Pakalpojumu apjomu, saturu, organizēšanas, saņemšanas un finansēšanas kārtību noteiks Ministru kabinets, kam līdz 2024. gada 1. janvārim jāizdod minētie noteikumi.

Atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojumu uzsāks pakāpeniski

Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums papildināts ar vēl vienu jaunu valsts apmaksātu pakalpojumu, kas paredzēts pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem, kurām noteikta invaliditāte.

Kā vēstīts likuma grozījumos, atbalsta personas lēmuma pieņemšanā pakalpojuma mērķis ir atbalstīt personu ar garīga rakstura traucējumiem lēmumu pieņemšanā, neiespaidojot šīs personas gribu, izvēles un lēmumus, lai atbalstāmā persona pati spētu neatkarīgi pieņemt lēmumus.

Pakalpojuma pieejamību nodrošinās biedrība “Resursu centrs cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem “ZELDA” ”. Tomēr, ja būs nepieciešams, biedrība varēs izvēlēties arī citus pakalpojumu sniedzējus normatīvajos aktos, kas regulē publiskos iepirkumus, noteiktajā kārtībā.

Grozījumi paredz, ka šo pakalpojumu no 2023. gada 1. novembra varēs saņemt pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un I vai II invaliditātes grupu, savukārt no 2026. gada 1. janvāra – arī pilngadīgas personas ar garīga rakstura traucējumiem un III invaliditātes grupu.

Taču, ja pašvaldības vēlēsies, tās līdz 2026. gada 1. janvārim attiecīgo pakalpojumu visām minētajām personu grupām varēs nodrošināt par saviem līdzekļiem. Tāpat pašvaldībām noteiktas tiesības par saviem līdzekļiem nodrošināt atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojumu arī citām personu grupām, ne tikai pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem un invaliditāti, to nosakot pašvaldības saistošajos noteikumos.

Īstenojot pienākumu izpildi, biedrība “ZELDA” atradīsies Labklājības ministrijas (LM) funkcionālajā pārraudzībā. Grozījumos noteikts, ka biedrībai jānodrošina piešķirto valsts budžeta līdzekļu racionāls izlietojums un kontrole, administrēšanas izdevumiem izlietojot ne vairāk kā 10 procentus no konkrēto pakalpojumu nodrošināšanai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Atbalsta personas lēmumu pieņemšanā pakalpojuma jomas, atbalsta intensitātes līmeņus un apjomu, kā arī pakalpojuma piešķiršanas, saņemšanas, finansēšanas, pārtraukšanas un izbeigšanas nosacījumus un kārtību noteiks Ministru kabinets.

Grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā precizē un maina izglītības prasības sociālajiem darbiniekiem.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI