SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
07. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
1
5
1
5

Goda ģimenes apliecība arī ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti

Stājas spēkā 05.06.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai veicinātu un atbalstītu pašvaldību, komersantu un citu personu brīvprātīgu iesaistīšanos atbalsta sniegšanā daudzbērnu ģimenēm, valsts īsteno Latvijas Goda ģimenes apliecības programmu.

FOTO: Freepik

Latvijas Goda ģimenes apliecību turpmāk varēs saņemt ne tikai daudzbērnu ģimenes, bet arī ģimenes, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa.

Goda ģimenes apliecību var saņemt ģimenes, kurās ir vismaz trīs bērni. Savukārt ģimenēm, kuras aprūpē bērnu ar invaliditāti, nav noteikts bērnu skaits, lai būtu tiesības uz šo apliecību.

Apliecības saņēmēju loks paplašināts ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 352 “Latvijas Goda ģimenes apliecības programmas īstenošanas kārtība”, kas stājās spēkā 5. jūnijā.

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF), kas nodrošina programmas īstenošanu, pieņem lēmumu par apliecības piešķiršanu, pamatojoties uz personas iesniegumu, ja personas aprūpē ir:

  • trīs bērni vai vairāk bērnu, tostarp audžuģimenē vai aizbildnībā esoši bērni un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja viņas iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību;
  • ja aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona, kura nav sasniegusi 24 gadu vecumu un kurai ir noteikta I vai II invaliditātes grupa.

Ar jaunajiem noteikumiem ir mainīts vecums, no kura bērnam ir tiesības saņemt apliecību, proti, nosakot, ka apliecību var piešķirt bērniem no sešu gadu vecuma (līdz šim – no septiņu gadu vecuma), norāda Labklājības ministrija.

Tāpat kā iepriekš, noteikumi paredz, ka, pieņemot lēmumu par apliecības piešķiršanu, fonds arī pārbaudīs, vai persona nav reģistrēta Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas iesniedzēju un parādnieku reģistrā kā parādnieks. Ja konkrēta persona ir reģistrēta kā parādnieks, tad apliecības izsniegšana tiek atteikta, paskaidrots noteikumu anotācijā.

Šim ierobežojumam noteikumos ir paredzēti izņēmumi – liegums piešķirt Goda ģimenes apliecību neattiecas uz  parādnieku, kurš ir:

  • persona ar invaliditāti;
  • persona, kura pārejošas darbnespējas dēļ nestrādā ilgāk kā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem;
  • persona, kura noslēgusi vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju par kārtību, kādā tā veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus, un noslēgto vienošanos pilda.

Tā kā šai valsts atbalsta programmai pievienotas jauna mērķa grupa, mainīts arī programmas nosaukums, kas līdz šim ietvēra tikai atbalstu daudzbērnu ģimenēm, proti, “Latvijas Goda ģimenes apliecība “3+ Ģimenes karte”” uz “Latvijas Goda ģimenes apliecība “Goda Ģimene””. Apliecības, kuras izsniegtas līdz šo noteikumu spēkā stāšanās brīdim, būs derīgas līdz to derīguma termiņu beigām.

Noteikumos paredzēts, ka apliecība var būt digitālā formātā un plastikāta kartes formātā. Plastikāta kartes paraugi noteikti tiesību akta pielikumos. Apliecību digitālā formātā izsniegs no 2022. gada 1. janvāra.

Noteikumi paredz, ka iesniegumu par apliecības piešķiršanu varēs iesniegt arī elektroniski vienotajā valsts pārvaldes pakalpojumu portālā latvija.lv.

Goda ģimenes apliecība nodrošina iespēju saņemt atbalsta programmā paredzētās atlaides un pakalpojumus. Sabiedrības integrācijas fonds tīmekļvietnē www.godagimene.lv publicē informāciju par pakalpojumiem un atvieglojumiem mērķgrupām, kā arī par programmas dalībniekiem

2020. gadā izsniegtas 58 379 apliecības.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI