SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Nodokļi
3
3

Patentmaksas piemērošanas termiņu var pagarināt par trim mēnešiem

Stājas spēkā 03.07.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru kabineta noteikumos ir uzskaitītas saimnieciskās darbības jomas profesijas, par kurām maksā patentmaksu vai samazināto patentmaksu. To vidū ir, piemēram, šuvēji, juvelieri, floristi, frizieri un skaistumkopšanas speciālisti, aukles, fizioterapeiti masieri u. c.

FOTO: Freepik

Ja patentmaksa vai samazinātā patentmaksa 2020. gadā ir samaksāta par sešiem kalendāra mēnešiem, kas ietilpst laikposmā, kurā Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija, vai ir samaksāta par vienu kalendāra gadu, patentmaksas vai samazinātās patentmaksas piemērošanas termiņu bez papildu maksājuma var pagarināt par trim kalendāra mēnešiem sakarā ar Covid-19 izplatību.

īsumā
  • Pagarinājums attiecas uz patentmaksu, kas iegādāta 2020. gadā uz sešiem kalendārajiem mēnešiem vai uz pilnu kalendāro gadu, ja attiecīgais periods iekrīt ārkārtējās situācijas laikā.
  • Lai izmantotu pagarinājumu, maksātājam jāiesniedz iesniegums VID, apliecinot, ka periodā, kurā visā valsts teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, nav gūti ieņēmumi.
  • Pagarinātais patentmaksas vai samazinātās patentmaksas piemērošanas termiņš maksātājam neveido apdrošināšanas stāžu.

To paredz grozījums Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 28 “Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, un patentmaksas apmērs”, kas stājas spēkā piektdien, 3. jūlijā.

MK noteikumi Nr. 28 nosaka kārtību, kādā reģistrē patentmaksas maksātāju, arī samazinātās patentmaksas maksātāju, kārtību, kādā maksā patentmaksu, kā arī saimnieciskās darbības jomas profesijas (frizieris, florists, fizioterapijas speciālists u. c.), par kurām maksā patentmaksu.

Līdz ar grozījumiem noteikumos noteikts, ka patentmaksai un samazinātajai patentmaksai, kas iegādāta 2020. gadā uz sešiem kalendāriem mēnešiem vai uz pilnu kalendāro gadu, ja attiecīgais periods iekrīt Covid-19 dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, var pagarināt patentmaksas piemērošanas termiņu par trīs kalendāra mēnešiem.

Grozījumi veikti, jo ekonomiskā situācija liecina, ka krīzes periodā patentmaksas maksātāju un samazinātās patentmaksas maksātāju saimnieciskā darbība ir bijusi ierobežota, līdz ar to nepieciešams pagarināt piemērošanas termiņu par periodu, kurā saimnieciskā darbība nav veikta un nav gūti ienākumi no saimnieciskās darbības, norāda grozījumu izstrādātāja Ekonomikas ministrija.

Nepieciešams iesniegums VID

Ja patentmaksas vai samazinātās patentmaksas maksātājs vēlas pagarināt patentmaksas piemērošanas termiņu sakarā ar Covid-19 izplatību, maksātājam jāiesniedz iesniegums Valsts ieņēmumu dienestā, apliecinot, ka periodā, kurā visā valsts teritorijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, nav gūti ieņēmumi no saimnieciskās darbības.

Minētās normas piemērošana grozījumu anotācijā ir skaidrota ar piemēriem: 

a) Patentmaksas maksātājs ir samaksājis patentmaksu par visu kalendāro gadu no 2020. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim un iesniedzis VID iesniegumu par piemērošanas termiņa pagarinājumu. VID pagarina patentmaksas darbības periodu par trīs kalendāra mēnešiem līdz 2021. gada 31. martam bez papildu maksājuma.

b) Patentmaksas maksātājs 2020. gada 10. februārī ir samaksājis patentmaksu par martu un 2020. gada 10. martā – par aprīli. Patentmaksas darbības periods netiek pagarināts, un, veicot saimniecisko darbību pēc 2020. gada aprīļa, ir jāmaksā patentmaksa par nākamo periodu.

c) Patentmaksas maksātājs 2020. gada 1. jūlijā ir samaksājis patentmaksu par 6 mēnešiem – no 2020. gada 1. jūlija līdz 2020. gada 31. decembrim. Patentmaksas darbības periods netiek pagarināts, jo patentmaksas piemērošanas termiņš neiekrīt izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā.

Pagarinātais patentmaksas vai samazinātās patentmaksas piemērošanas termiņš maksātājam neveido apdrošināšanas stāžu, jo nav veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI