SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
27. augustā, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Pensijas
6
6

Kā diasporas pārstāvji var pievienoties Latvijas pensiju apdrošināšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Diasporas pārstāvjiem ir iespēja brīvprātīgi pievienoties pensiju apdrošināšanai; nosakot tiesības uz Latvijas pensiju, tiks ņemti vērā tie periodi, par kuriem ir reāli veiktas sociālās iemaksas.

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Likums “Par valsts sociālo apdrošināšanu” vairākām iedzīvotāju grupām paredz iespēju brīvprātīgi pievienoties Latvijas pensiju apdrošināšanai, tādā veidā papildinot gan savu darba stāžu, gan pensijas kapitālu. Šādu iespēju tiesību akti tagad paredz arī diasporas pārstāvjiem.

īsumā
  • Brīvprātīgi pensiju apdrošināšanai var pievienoties tie diasporas pārstāvji, kuri nav vienlaikus obligāti apdrošinātas personas (arī citā valstī), nesaņem pensiju savā mītnes valstī Eiropas Savienībā vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgts sociālās drošības līgums.
  • Brīvprātīgās iemaksas pensiju apdrošināšanai katru mēnesi var atšķirties, taču iemaksu objektam ir ierobežots gan maksimālais, gan minimālais apmērs.
  • Apdrošināšanas stāžā ieskaitāms mēnesis, kurā ir veiktas brīvprātīgās iemaksas (ne mazāk kā iemaksu objekta minimālajā apmērā).

Likumā ir noteiktas vairākas iedzīvotāju grupas, kuras var brīvprātīgi pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai, tas ir – veikt šim nolūkam sociālās iemaksas: persona, kura nav pakļauta obligātajai sociālajai apdrošināšanai; pašnodarbinātā laulātais; mikrouzņēmuma darbinieks; sezonas laukstrādnieku ienākuma nodokļa maksātājs; profesionāls sportists.

Tagad šādu iespēju vēl vienai grupai – diasporas locekļiem – paredz Saeimā 2019. gada 3. aprīlī pieņemtie grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” (stājās spēkā 2019. gada 13. aprīlī). Ar grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2010. gada 12. oktobra noteikumos Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai no 17. augusta ir noteikta arī kārtība, kādā diasporas locekļi brīvprātīgi pievienojas pensiju apdrošināšanai.

Kas ir jāzina un jāizdara

Pievienoties pensiju apdrošināšanai var tie ārpus Latvijas dzīvojošie diasporas pārstāvji (Latvijas pilsoņi, arī latvieši), kuri nav iesaistīti sociālās drošības sistēmā, nesaņem pensiju savā mītnes valstī Eiropas Savienībā vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgts līgums sociālās drošības jomā.

Tātad – ne uz visiem diasporas pārstāvjiem ir attiecināms likums un noteikumi. Piemēram, ja Īrijā strādājošs Latvijas pilsonis veiks brīvprātīgās iemaksas, Latvijā tās neveidos pensijas kapitālu, jo brīvprātīgi var pievienoties tikai tās personas, kuras nav vienlaikus obligāti apdrošinātas (arī citā valstī), skaidro Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Kristīne Bobrova.

Savukārt, ja Latvijas pilsonis, dzīvojot Īrijā, nestrādā, viņam ir iespēja brīvprātīgi pievienoties valsts sociālās apdrošināšanas sistēmai.

Lai piešķirtu Latvijas pilsonim vecuma pensiju, viņam ir jādzīvo Latvijā, Eiropas Savienības dalībvalstī vai līgumvalstī.

Lai pievienotos valsts sociālajai apdrošināšanai, jāreģistrējas VSAA nodaļā vai izmantojot portālu www.latvija.lv, norāda K. Bobrova. To nosaka jau minētie MK noteikumi Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai.

Kāds ir iemaksu apmērs un likme

Iemaksas katru mēnesi var būt no atšķirīgas summas, taču iemaksu objektam ir ierobežots gan maksimālais, gan minimālais apmērs. Iemaksu objekta maksimālais apmērs 2019. gadā ir 62 800 eiro gadā. Kā skaidro VSAA speciāliste, iemaksu objekts katru mēnesi var būt atšķirīgs, taču tas nedrīkst būt mazāks par valstī noteikto minimālo iemaksu objektu (2019. gadā – 430 eiro mēnesī).

Likme pensiju apdrošināšanai ir 24,50% no brīvprātīgo iemaksu objekta. Tas noteikts 2017. gada 19. decembra MK noteikumu Nr. 786 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem” 17.1. punktā.

Pēc LV portāla aprēķina, ja diasporas pārstāvis nolems veikt iemaksas, piemēram, no 800 eiro mēnesī, tad būs jāiemaksā 196 eiro (24,50% x 800). Pensijas kapitālam tiek novirzīti 20% no iemaksu objekta, tātad tie būtu – 160 eiro.

Kā veidojas stāžs pensijai

Mēnesis, kurā ir veiktas brīvprātīgās iemaksas (ne mazāk kā iemaksu objekta minimālajā apmērā), ir ieskaitāms apdrošināšanas stāžā, norāda K. Bobrova. Izņēmums ir situācijas, kad brīvprātīgās iemaksas pārklājas ar obligāto apdrošināšanu citā valstī un par to pašu periodu jau ir piešķirta citas valsts pensija.

Normatīvais regulējums ir arī situācijai, ja iemaksas veiktas, bet rodas šī obligātās apdrošināšanas periodu pārklāšanās. Tādā gadījumā, kā skaidro VSAA speciāliste, ja persona neiegūst tiesības uz valsts vecuma pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, tad tā var saņemt atpakaļ brīvprātīgās iemaksas par iepriekšējo laikposmu. To paredz MK noteikumu Nr. 976 18. punkts.

Vēl svarīgi zināt, ka brīvprātīgās iemaksas var veikt arī ar atpakaļejošu datumu, taču ne ātrāk par laiku, kad persona ir reģistrēta kā brīvprātīgi apdrošinātā persona. VSAA brīvprātīgās iemaksas sociāli apdrošinātās personas kontā reģistrē par to mēnesi, kāds norādīts maksājuma rīkojumā (neatkarīgi no brīvprātīgo iemaksu veikšanas laika).

Tātad, ja diasporas pārstāvis reģistrējas VSAA – brīvprātīgi pievienojas valsts sociālajai apdrošināšanai –, tiesību noteikšanai uz Latvijas pensiju tiks ņemti vērā tikai tie periodi, par kuriem ir reāli veiktas sociālās iemaksas.

Apdrošināšanas stāžā ir ieskaitāmi mēneši, kuros veiktas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Brīvprātīgo nav daudz

Latvijā ik gadu brīvprātīgi pievienojas pensiju apdrošināšanai tikai daži simti. Piemēram, 2014. gadā brīvprātīgi sociāli apdrošināto personu skaits bija 242, no tām:

  • 141 persona, kas pievienojusies pensijas apdrošināšanai;
  • 3 pašnodarbinātā laulātie, kuri nav sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju;
  • 96 mikrouzņēmuma darbinieki;
  • 2 personas, kuras veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs tās nav veicis.

VSAA Statistikas daļas vecākās statistiķes Sabīnas Rauhmanes LV portālam apkopotie dati rāda, ka 2018. gadā brīvprātīgi sociāli apdrošināto personu skaits bija 272, no tām:

  • 175 personas, kas pievienojušās pensijas apdrošināšanai;
  • 2 pašnodarbinātā laulātie, kuri nav sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju;
  • 89 mikrouzņēmumu darbinieki;
  • 6 personas, kuras veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs tās nav veicis.

Diasporas likumā definēts, ka diaspora ir ārpus Latvijas pastāvīgi dzīvojošie Latvijas pilsoņi, latvieši un citi, kam ir saikne ar Latviju, kā arī viņu ģimenes locekļi.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI