SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Platace
LV portāls
05. februārī, 2014
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā. Kas ietilpst elektroenerģijas cenā?

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Maksājot elektrības rēķinu, patērētājs nemaksā tikai par patērēto elektrību, jo maksu par elektrību kopumā veido četras komponentes.

LV portāla kolāža

Viens no būtiskākajiem jautājumiem, atverot elektroenerģijas tirgu Latvijā, ir – kā mainīsies maksa par elektrību? Tādēļ LV portāls sīkāk skaidro, kas veido maksu par elektrību un kā mainīsies maksa par elektrību pēc 2014.gada 1.aprīļa.

Kas veido maksu par elektrību?

Maksājot elektrības rēķinu, patērētājs nemaksā tikai par patērēto elektrību, jo maksu par elektrību kopumā veido četras komponentes:

  • pievienotās vērtības nodoklis (PVN);
  • elektroenerģijas cena;
  • obligātā iepirkuma komponente (OIK);
  • tīklu pakalpojumi.

Kā mainīsies maksa par elektrību?

PVN apmēru nosaka valsts, tādēļ tas ir vienāds, un visiem patērētājiem būs vienāds arī pēc šā gada 1.aprīļa. PVN ir 21 procents.

Elektroenerģijas cenu veido gan ražošanas, gan tirdzniecības izmaksas. Piemēram, elektroenerģijas cenu var ietekmēt tādi faktori kā ūdens daudzums upēs, kurināmā izmaksas, vairumtirdzniecības biržas cenas un citi faktori.

Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktore Rota Šņuka norāda, ka līdz šim elektroenerģijas cenu valsts subsidēja, aptuveni 20 miljonu latu apmērā gadā. Pēc pirmā aprīļa valsts to vairs nedarīs, tādēļ elektroenerģijas cena pieaugs. Ierēdne uzsver, ka nākamo trīs gadu laikā elektroenerģijas vairumcenai nevajadzētu mainīties, lai gan esot jāņem vērā, ka tā var būt ļoti svārstīga un neprognozējama, bet ilgtermiņā tai vajadzētu pat samazināties.

Elektroenerģijas cena atšķirsies starp dažādiem elektroenerģijas tirgotājiem, un tā pieaugs pēc šā gada 1.aprīļa.

OIK ir valsts noteikts atbalsta maksājums videi draudzīgiem elektroenerģijas ražotājiem. Visiem patērētājiem maksājums par OIK ir vienāds.

Tīklu pakalpojumi ir elektroenerģijas piegādes izmaksas. Visiem patērētājiem elektroenerģiju arī pēc 1.aprīļa piegādās A/S "Sadales tīkls". Visiem patērētājiem maksa ir vienāda. R.Šņuka norāda: "Ekonomikas ministrija neprognozē, ka tīklu pakalpojumi tuvākajā laikā varētu mainīties."

Tas, kāda būs katra patērētāja maksa par elektroenerģiju, ir atkarīgs no katra patērētāja individuālās situācijas - gan no elektroenerģijas tirgotāja cenas par pakalpojumu, gan no patērētāja elektroenerģijas patēriņa. Ekonomikas ministrijas speciāliste skaidro, ka provizoriski sadārdzinājums starta tarifa lietotājiem varētu būt par pieciem eiro mēnesī, bet pārējiem atkarībā no līguma nosacījumiem un patērētās elektroenerģijas sadārdzinājums varētu būt no 7% līdz 12 procentiem.

Uzziņai

Izpēti, ko piedāvā katrs no elektroenerģijas tirgotājiem:

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI