SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. septembrī, 2011
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
2
12
2
12

Bērns piedzimis ārzemēs. Kā kļūt par Latvijas pilsoni

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kā ārzemēs dzimušam bērnam tikt pie Latvijas pilsonības un pases? Ceļš, izrādās, nebūt nav garš.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Ja bērns, kam viens vai abi vecāki ir Latvijas pilsoņi un kam ir tiesības uz Latvijas Republikas pilsonību, ir nācis pasaulē ārpus mūsu valsts robežām, bet vecāki vēlas, lai viņam būtu LR pilsonība, nereti rodas vairākas neskaidrības, kā to iegūt. Uz LV portāla jautājumiem atbild LR Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Kur vecākiem jāvēršas vispirms, ja viņi vēlas, lai ārzemēs piedzimušais bērns kļūtu par Latvijas pilsoni?

Vecāki var vērsties gan Latvijas pārstāvniecībā ārzemēs, gan arī jebkurā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes teritoriālajā nodaļā, ja viņi atrodas Latvijā.

Kādi dokumenti ir nepieciešami?

  • Ja bērns vēl nav reģistrēts Iedzīvotāju reģistrā kā Latvijas pilsonis, ir jāiesniedz
    iesniegums ar lūgumu atzīt bērnu par Latvijas pilsoni.
  • Ir jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība (ja dokumenti tiek iesniegti Latvijā, dzimšanas apliecībai jābūt ar notariāli apstiprinātu tulkojumu latviešu valodā), kā arī abu vecāku personu apliecinoši dokumenti (ja dokumentus iesniedz bez tēva klātbūtnes, jābūt bērna tēva personu apliecinošai dokumenta kopijai).
  • Lai bērnu reģistrētu kā dubultpilsoni, jāuzrāda dokuments, kas apliecina, ka bērns ir otras valsts pilsonis (piemēram, pase, izziņa).
  • Ja bērna dzimšanas brīdī personas pastāvīgā dzīvesvieta ir ārpus Latvijas, jābūt bērna otra vecāka rakstiskai piekrišanai par bērna atzīšanu par Latvijas pilsoni (to var uzrakstīt pie notāra).

Bērns nu ir reģistrēts par LR pilsoni. Cik ilgā laikā pēc reģistrācijas ir iespējams iegūt LR pilsoņa pasi? Vai to var izdarīt tikai Latvijā? Cik pilsoņa pase maksā, un vai šīs izmaksas atbilst tām, kas par pasi jāmaksā pieaugušajam?

Pasi var sākt formēt tikai pēc tam, kad bērns Iedzīvotāju reģistrā ir reģistrēts kā Latvijas pilsonis. Parasti tas notiek 30 dienu laikā. Pasi var noformēt gan jebkurā PMLP nodaļā Latvijā, gan arī Latvijas vēstniecībā ārzemēs.

"Lai reģistrētu jauno LR pilsoni, vecāki var vērsties Latvijas pārstāvniecībā ārzemēs vai Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļā, ja viņi atrodas Latvijā."

Ja pase tiek noformēta Latvijā, PMLP nodaļā jāiesniedz pieteikums, un tā tiks izgatavota standarta termiņā - 20 dienu laikā. Bet ir iespējams pasi saņemt arī paātrinātā kārtībā piecu vai divu darba dienu laikā. Valsts nodevas apmērs ir norādīts PMLP mājaslapā http://www.pmlp.gov.lv/lv/pakalpojumi/cenradis/pases_nod.html (maksa atšķiras atkarībā no steidzamības).

Ja pase tiek formēta vēstniecībā, papildus jārēķinās ar konsulāro nodevu un ilgākiem termiņiem, jo pase tiks sūtīta no Latvijas.

Vai no valsts, kurā bērns piedzimis, iespējams uz Latviju aizbraukt arī bez pases, tikai ar dzimšanas apliecību?

Bērnam ir iespējams ceļot uz Latviju arī bez pases, taču tādā gadījumā vispirms ir jāvēršas Latvijas vēstniecībā un jāsaņem speciāla atgriešanās apliecība, kas bērnam uz ceļojuma laiku aizstās pasi.

Vai arī Latvijā pēc tam ir jāveic kādas darbības, lai reģistrētu bērna pilsonību?

Ja bērna reģistrācija tiek kārtota vēstniecībā, tad Latvijā papildus nekas nav jādara, jo visas ziņas jau tiks pārsūtītas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei un tiks ievadītas Iedzīvotāju reģistrā.

Vai pilsonības iegūšanā bērnam pastāv kādas atšķirības juridiskajās formalitātēs atkarībā no tā, vai bērns ir dzimis Eiropas Savienībā vai t.s. trešajās valstīs, piemēram, Krievijā vai ASV?

Nē, atšķirības nepastāv. Taču jārēķinās, ka Latvijas institūcijās, tai skaitā Latvijas vēstniecībā, nepieciešamie dokumenti pirms to iesniegšanas būs jāapstiprina ar apostille vai arī jāveic legalizācija (ja attiecīgā valsts nav parakstījusi 1961. gada Hāgas konvenciju).

"Bērns var aizceļot uz Latviju bez pases, taču tad jāvēršas LR vēstniecībā, lai saņemtu speciālu atgriešanās apliecību."

Šāda procedūra jādara gadījumos, ja dokuments nav izdots Latvijā, Austrijā, Apvienotajā Karalistē, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Igaunijā, Īrijā, Itālijā, Kiprā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā, Zviedrijā, Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā, Šveices Konfederācijā, Baltkrievijā, Kirgizstānā, Krievijā, Moldovā, Ukrainā un Uzbekistānā, bet kādā citā valstī.

Ar kādām izmaksām vecākiem ir jārēķinās, lai ārzemēs dzimušu bērnu reģistrētu kā LR pilsoni?

Reģistrējot bērnu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļās, pakalpojums ir bez maksas.
Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI