NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
12. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
9
9

Finanšu sektorā pārskatīs klientu pārbaudes prasības

FOTO: Freepik.

Finanšu sektora attīstības padomē apstiprināta stratēģija par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) prasību praktisku piemērošanu godprātīgiem klientiem, lai novērstu pārmērīgu izvairīšanos no riskiem. Stratēģijas pielikumā identificētas problēmas, kas prasa arī izmaiņas normatīvajā regulējumā.

Stratēģijas mērķis ir veicināt efektīvu NILLTPFN risku apzināšanu un vadīšanu, kā arī piemērot samērīgas normatīvo aktu prasības, lai novērstu negatīvo seku rašanos Latvijas finanšu sistēmas drošībai un plašai pieejamībai.

Stratēģija izstrādāta, Finanšu ministrijai, Latvijas Bankai un Finanšu izlūkošanas dienestam sadarbojoties ar finanšu sektora asociācijām, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju.

Nesamērīgas prasības

Starptautiskajā un Latvijas publiskajā telpā bieži ir izskanējis viedoklis, ka likuma subjektiem tiek piemērotas nesamērīgas NILLTPFN prasības un tie mēdz pārtraukt vai neuzsākt sadarbību ar klientiem, lai izvairītos no riska.

Uzraudzības ietvaros novērots, ka atsevišķās situācijās sektora dalībnieki īsteno striktākus riska pārvaldības pasākumus, nekā tas būtu vajadzīgs, tostarp attiecībās ar klientiem vai klientu grupām, kam ir zems NILLTPF risks, norādīts stratēģijā.

Vienlaikus, izvērtējot no klientiem saņemtās sūdzības, konstatēti arī gadījumi, kad paaugstināta riska situācijās klients atsakās sniegt atbilstošu informāciju vai paskaidrojumus.

Sadarbības pārtraukšana vai neuzsākšana ar mērķi izvairīties no riskiem var ne tikai radīt tālejošas sekas konkrētai klientu grupai, jo tai tiek kavēta efektīva piekļuve finanšu sistēmai, bet arī negatīvi ietekmēt finanšu sistēmu kopumā. Var tikt radīta nacionāla mēroga ievainojamība, ja finansiālās darbības tiek novirzītas uz tirgus dalībniekiem ar nepietiekami spēcīgu kontroli, citu valstu regulētiem vai pat neregulētiem finanšu kanāliem.

Plašāk par tēmu LV portālā >>

Identificētās problēmas

Stratēģijas pielikumā norādīts, kādi pasākumi veicami, lai godprātīgiem klientiem piemērotu samērīgas NILLTPFN prasības un novērstu pārlieku izvairīšanos no riskiem.

Viena no identificētajām problēmām ir klientu apgrūtināšana ar izpētes darbībām situācijās, kurās potenciālā pārkāpuma summa nesasniedz kriminālatbildības slieksni. Piemēram, pašreizējais regulējums noteic, ka kredītiestādei ir jāpārbauda, vai persona ir nomaksājusi nodokli par izīrēto personīgo dzīvokli vai pārdoto automašīnu.

Piedāvātais risinājums paredz grozīt likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.² pantu, no tā izslēdzot darījuma aizdomīguma pazīmes nodokļu jomā. Plānots, ka turpmāk vadlīnijās tiks skaidrots, kādos gadījumos NILLTPFN likuma subjektam par konstatēto aizdomīgo darījumu ir jāsniedz informācija Valsts ieņēmumu dienestam.

Viena no problēmām ir arī tā, ka uzņēmumiem netiek atvērts pat vienīgais konts saimnieciskās darbības veikšanai. Šo situāciju piedāvāts risināt ar ierobežotu pakalpojumu apjomu juridiskajām personām. Ja tas būs nepieciešams, tad tiks sagatavoti grozījumi normatīvajā regulējumā.

Šobrīd Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likumā ir plaši definēti jēdzieni politiski nozīmīga persona, politiski nozīmīgas personas ģimenes loceklis un ar politiski nozīmīgu personu cieši saistīta persona.

Pasākumu plānā piedāvātā rīcība paredz nodrošināt izsmeļošu politiski nozīmīgo personu amatu sarakstu, lai brīdī, kad persona ieņem konkrētu amatu, tai arī pašai būtu skaidrs, ka uz viņu attiecināmi politiski nozīmīgo personu pienākumi un izpētes darbības. Papildus skaidri NILLTPFN likumā būtu jānosaka termiņš, cik gadus pēc amata ieņemšanas uz personu vairs nav attiecināma politiski nozīmīgas personas definīcija.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI