NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Finanses
9
9

Pieejams aizdevums zemes pirkumam dalītā īpašuma izbeigšanai

Aizdevuma minimālais apmērs būs 10 tūkstoši eiro, un tas būs jāatmaksā termiņā līdz 20 gadiem.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Attīstības finanšu institūcija “Altum” no 27. jūlija sāk piedāvāt aizdevumus zemes izpirkšanai daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem, kuri izmantos tiesības izbeigt piespiedu dalīto īpašumu.

Aizdevuma mērķis ir veicināt finansējuma pieejamību tiem daudzdzīvokļu ēku īpašniekiem, kuri vēlas izmantot Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās mājās izbeigšanas likumā nostiprināto mehānismu, bet kuriem nav pieejami finanšu līdzekļi atsavināšanas cenas daļas samaksai.

Aizdevuma minimālais apmērs būs 10 tūkstoši eiro, un to vajadzēs atmaksāt termiņā līdz 20 gadiem. Aizdevuma procentu likme ir fiksēta – 5,9% gadā – vai mainīga. Mainīgo likmi veido fiksētā daļa – 1,82% un Valsts kases aizdevuma valsts kapitālsabiedrībām mainīgā likme, kuru nosaka, piešķirot aizdevumu, – un mainīgā daļa: sešu mēnešu “Euribor” likme.

Nodrošinājums ir komercķīla uz prasījuma tiesībām pret dzīvokļu īpašniekiem, kas izriet no darījumiem starp pilnvaroto personu un dzīvokļu īpašniekiem.

Attīstības finanšu institūcijas “Altum” publicētajā informācijā norādīts, ka aizdevumam var pieteikties tad, ja:

  • iedzīvotāji ir nobalsojuši par atsavināmās zemes izpirkšanas finansēšanu (lēmums ir pieņemts, ja “par” nobalso dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem (50 % +1). Ja dzīvokļi ir kopīpašumā, tad vajag 100% balsu);
  • ir saņemts Valsts zemes dienesta paziņojums par atsavināmo zemi un atsavināšanas cenu;
  • ir sagatavots zvērināta tiesu izpildītāja akts par atsavināšanas tiesības izmantošanu;
  • mājas parādsaistības par saņemtajiem pakalpojumiem (apsaimniekošana, atkritumi, siltumapgāde, ūdens u. c. pakalpojumi) ir mazākas nekā 10% no visu pakalpojumu rēķinu summas pēdējo 12 mēnešu laikā;
  • ir pamatota aizdevuma atmaksāšanas iespēja;
  • ir saņemts kredītiestādes atteikums aizdevuma piešķiršanai.

 

Vairāk par tēmu LV portālā >>

Finansējums tiks piešķirts, izmantojot jau īstenoto “Altum” atbalsta programmu daudzdzīvokļu māju remontiem un apkārtējās teritorijas labiekārtošanas darbiem.

LV portāls iepriekš rakstīja, ka aizdevuma piešķiršana atsavināmās zemes izpirkšanai noteikta Ministru kabineta noteikumu Nr. 481 “Atbalsta programmas nosacījumi būvdarbiem daudzdzīvokļu mājās un to teritoriju labiekārtošanai” grozījumos, kas stājās spēkā 27. maijā.

Ja dzīvokļu īpašnieki vēlas izmantot likumā paredzētās tiesības izpirkt zemi, tad lēmums par līguma slēgšanu finansējuma saņemšanai jāpieņem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopībai.

Daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas kopība aizdevumam var pieteikties ar pilnvarotās personas starpniecību.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 481 pilnvarotā persona ir Latvijā reģistrēta juridiska persona, kuru dzīvokļu īpašnieki pilnvarojuši viņu vārdā īstenot būvdarbus daudzdzīvokļu mājā un (vai) labiekārtot teritoriju vai veikt darbības, kas saistītas ar daudzdzīvokļu mājai noteiktās atsavināmās zemes izpirkšanu, kā arī slēgt līgumus un parakstīt ar tiem saistītos darījuma dokumentus par aizdevumu saņemšanu un izpildīt šos līgumus.

Plašāka informācija par dalītā īpašuma izbeigšanas procesu daudzdzīvokļu mājās un darbību secību pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapā.

 

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI