NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. aprīlī, 2012
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
1
1

Raksturīgākās kļūdas sākumdeklarāciju aizpildīšanā. VID speciālā portālā piedāvā testu

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Pēdējās nedēļās sākumdeklarācijas ik dienu iesniedz divreiz vairāk iedzīvotāju nekā martā. Deklarācijas veidlapu aizpildot, joprojām par atsevišķiem jautājumiem ir neskaidrības, tāpēc pieļautas kļūdas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) regulāri paplašina paskaidrojošās informācijas klāstu. Jaunākais avots – speciāli izveidotā mājaslapā www.VIDsakumdeklaracija.lv, kur var arī aizpildīt testu, lai saprastu, vai ir pienākums iesniegt deklarāciju.

Jaunākā aptauja rāda, ka nav daudz iedzīvotāju, kas par deklarēšanu nav dzirdējuši, un vairs tikai piektā daļa cilvēku nav īsti pārliecināti, vai viņiem sākumdeklarācija ir vai nav jāiesniedz.

Līdz 23.aprīlim VID iesniegta 12 651 mantiskā stāvokļa deklarācija. VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Dace Pelēkā teic: kā jau sākotnēji prognozēts, pakāpeniski interese palielinās, tagad tā ir lielāka nekā deklarēšanās pirmajā mēnesī – martā. Sākotnēji vidēji dienā iesniegtas 250 deklarācijas, pagājušajā nedēļā – vidēji 460 deklarācijas. Tā kā deklarāciju iesniegšanas periods jau iet uz otru pusi, VID prognozē, ka iedzīvotāju aktivitāte kļūs vēl lielāka –  pagaidām cilvēki uzskata, ka vēl ir gana laika, piebilst D.Pelēkā.

VID pieņem deklarācijas dažādā formā – elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), izmantojot drošu elektronisko parakstu (nosūtot elektroniski uz e-pasta adresi: VIDsakumdeklaracija@vid.gov.lv), pa pastu vai klātienē klientu centros. Tāpēc neesot jāuztraucas, ka visas deklarācijas nepagūs pieņemt.

D.Pelēkā vien pauž bažas par to, ka tiem, kas atliks deklarāciju iesniegšanu uz pēdējo brīdi, arī būs jautājumi un varbūt radīsies neskaidrības, un tad varētu būt ļoti noslogots VID informatīvais tālrunis 1898. Tiekot gan domāts par papildu iespējām, lai varētu operatīvi reaģēt uz visiem jautājumiem.

Līdz šim elektroniski iesniegtas apmēram 10% deklarāciju.

Deklarē arī iepriekš nedeklarētos ienākumus

VID ir iesniegtas pirmās četras deklarācijas, kurās iedzīvotāji norādījuši iepriekš nedeklarētus ienākumus. Šādi deklarēti 111 104,12 lati, no šīs summas aprēķinātā 15% iedzīvotāju nodokļa summa ir 16 665,62 latu, jau samaksāti – 2663,16 lati.

D.Pelēkā atgādina, ka saskaņā ar likumu pati persona apdomā, vai tai ir bijuši šādi ienākumi laikā no 1991.gada līdz 2007.gada beigām, kas likumā noteikts kā amnestijas periods šādiem ienākumiem. Tos deklarējot, iesniedzējs pats aprēķina 15% nodokli. Citas informācijas par šīm personām VID neesot, jo tā nav jānorāda, paskaidroja nodokļu speciāliste, atbildot uz jautājumu, vai ir zināms, kādā jomā šīs personas ienākumus guvušas. Ir zināms tikai kopējais naudas apjoms un maksājamais nodoklis.

Saskaņā ar likumu, ja cilvēks ir norādījis iepriekš nedeklarētos ienākumus, tad attiecībā uz nodokļu nomaksu par norādīto ienākuma daļu viņš ir izpildījis savu pienākumu.

Datus lūdz precizēt

Visvairāk jautājumu iedzīvotājiem ir par kredītsaistību, skaidras un bezskaidras naudas uzkrājumu atspoguļošanu, kā arī skaidras naudas uzkrājumu iemaksāšanas kārtību kredītiestādēs, ja personas rīcībā ir vairāk par 10 000 latu (attiecīgi amatpersonām – vairāk par 4000 latu skaidrās naudas).

Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti, ievadot jau iesniegto deklarāciju datus, bieži vien lūdz iesniedzēju ziņas precizēt, jo vai nu veidlapā ir palikušas kādas neaizpildītas ailes, vai nav precīzi vai tikai daļēji aizpildīta deklarācijas ievaddaļa.

Raksturīgākās kļūdas ir vairākas: aizpildot veidlapu, aizmirsts norādīt deklarācijas veidu (vai cilvēks iesniedz deklarāciju obligāti vai brīvprātīgi), nereti nav atzīmēts, vai persona ir Latvijas rezidents vai arī par tādu kļuvusi pēc 2011.gada 31.decembra. Deklarāciju var iesniegt arī par nepilngadīgo, tātad veidlapā norādītajā vietā jāatzīmē, vai persona iesniedz deklarāciju par sevi vai kādu citu.

"VID speciālisti bieži lūdz iesniedzēju ziņas precizēt."

Ļoti bieži deklarācijās neesot norādīta kopējā naudas summa tai paredzētajās veidlapas laukos, kurā ir jāieraksta kopējā kredītsaistību vai aizdevumu summa. Piemēram, ir, kā prasīts, detalizētāk atšifrēti tie posteņi, kas pārsniedz 1000 latu, norādīta arī valūta, kādā tie ir, bet nav ierakstīta kopējā summa, kas jānorāda latos. Tātad jāpievērš uzmanība, ka 11.punktā "Latvijā vai ārvalstīs neatmaksātie aizņēmumi (kredīti) un citas parādsaistības" ir aizpildāms arī lauks "Kopējās summas neatmaksātā daļa – LVL".

Kopējā summa ir svarīga, jo to var veidot arī par 1000 latiem mazākas summas. Mantiskā stāvokļa deklarācija jāiesniedz, ja personas parādsaistību kopsumma pārsniedz 10 000 latu, taču atsevišķi informācija par parādsaistībām līdz 1000 latiem deklarācijā nav jānorāda.

Vēl viena tipiska kļūda, ka netiek norādīts nekustamā īpašuma veids – vai tā, piemēram, ir zeme vai māja.

Informatīvās kampaņas komplekts – portāls, video, informācijas lapa

Par deklarēšanas pienākumu saskaņā ar jauno likumu līdz 20.aprīlim ir bijušas vismaz 750 publikācijas un sižeti plašsaziņas līdzekļos, vairāk nekā 300 bezmaksas semināri VID klientu apkalpošanas centros, tai skaitā semināri pēc pulksten 17, sniegtas vairāk nekā 30 tūkstoš konsultācijas (puse no tām pa informatīvo tālruni).

"Norādot iepriekš nedeklarētus ienākumus, pats aprēķina 15% nodokli."

VID sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Agnese Grīnberga informē, ka ir sagatavots videorullītis, kas tiks izplatīts internetā. Informāciju par sākumdeklarēšanu ievietos pašvaldību mājaslapās. Būs 100 000 informatīvās lapas, ko iedzīvotāji saņems pastkastēs, iespējams, arī lielākajos tirdzniecības centros. Maija vidū informatīvie reklāmas rullīši tiks pārraidīti trijās televīzijās (LTV1, TV3 un PBK).

Savu situāciju var testēt

Valsts ieņēmumu dienests ir izveidojis speciālu mājaslapu www.VIDsakumdeklaracija.lv, kurā ir deklarāciju aizpildīšanas paraugi, ir valūtas kurss uz 2011.gada 31.decembri (tas ir nepieciešams, lai aizpildītu deklarāciju, kad citās valūtās esošās summas jānorāda latos), daudzi informatīvie materiāli par sākumdeklarēšanas situācijām, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes.

Mājaslapā ir iespējams izpildīt testu, atbildot uz 15 jautājumiem, lai tiktu skaidrībā, vai deklarācija ir jāiesniedz vai ne. Testā tiek prasīts vispirms norādīt "Vai Tu esi fiziska persona vai valsts amatpersona?". Tālāk seko jautājumi. Pirmais jautājums un norāde iekavās: "Vai Tev Latvijā pieder nekustamais īpašums, kas reģistrēts Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā un kas iegādāts, ņemot aizņēmumu kredītiestādē, un neatmaksātā aizņēmuma daļa pārsniedz 10 000 latu? (Atbildi ar "jā" tikai tad, ja izpildās visi jautājumā ietvertie nosacījumi)."

"Ja cilvēks norādījis iepriekš nedeklarētos ienākumus, tad attiecībā uz nodokļu nomaksu par norādīto ienākuma daļu viņš ir izpildījis savu pienākumu."

Ja atbildat ar "Jā", jāuzklikšķina uz zaļā ķeksīša blakus jautājumam. Atbilde "Nē" - jāuzklikšķina uz sarkanā krustiņa. Pēc tam, kad ir atbildēts uz visiem jautājumiem, beigās parādās rezultāts. Piemēram, ja esat ar "Jā" atbildējis uz šajā piemērā minēto pirmo jautājumu, tiek paziņots: "Tev ir jāiesniedz mantiskā stāvokļa deklarācija!" un paskaidrots, kāpēc. Jo esat apstiprinājis, ka kredītsaistības pārsniedz 10 000 latu. Ir arī atgādinājums: "Atceries, deklarācijas iesniegšanas termiņš ir 1.jūnijs!"

Tomēr neskaidrību gadījumos ir jāgriežas VID. Mājaslapā ir norādīta kontaktinformācija. D.Pelēkā atgādina, ka speciālisti uz jautājumiem atbild ne ilgāk kā divu dienu laikā.

Kā jau minēts, ļoti populārs neskaidrību gadījumos ir informatīvais tālrunis 1898. Laba iespēja ir uzdot jautājumu elektroniski. Tam ir izveidota speciāla forma: http://vidsakumdeklaracija.lv/kontakti. Uzdodot jautājumu, tiek prasīts norādīt vārdu, uzvārdu, e-pastu, kontakttālruni.

Uz LV portāla vaicāto, vai cilvēkam atbildēs arī tad, ja viņš kādu iemeslu dēļ nenorāda savu vārdu un uzvārdu, VID speciālisti atbildēja apstiprinoši – atbilde tiks sniegta.

Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums paredz, ka atbilstoši likumā noteiktajiem kritērijiem jādeklarē nauda un īpašumi, kas personas rīcībā bija 2011.gada 31.decembrī pulksten 24. Deklarāciju iesniegšanas termiņš ir no 1.marta līdz 1.jūnijam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI