NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
22. janvārī, 2010
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Eiropas Savienība
2
2

No tumsas glābs tikai sniegs

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eksperiments jau izmēģināts: naktī no 20. uz 21. janvāri tumsā nogrima vienas no galvenajām Viļņas ielām – Savanoru prospekta – liels gabals...

FOTO: www.sxc.hu

Ja gatavojaties braukt uz Viļņu, neaizmirstiet paņemt līdzi kādu lukturi! Lieta tāda, ka Viļņas pašvaldība līdzekļu trūkuma dēļ eksperimentē ar ielu apgaismojumu. Lai 2010. gadā apgaismotu Viļņas ielas, esot vajadzīgi 13 – 14 miljoni litu (2,65 – 2,86 miljoni latu), bet 20. janvāra rītā domnieki atrada divas iespējas, kā pilsētas ielas apgaismot par 5 miljoniem litu (1,02 miljoniem latu) gadā.

Patlaban pilsētas kasē apgaismošanai paredzētā naudiņa gan ir tikai viens miljons litu. „Vēl četrus miljonus vajadzēs atrast, jo par elektrību jāmaksā,” saka Viļņas vicemērs Roms Adomāvičs.

Viļņas iedzīvotāji (it īpaši attālāku rajonu) jau tagad nav apmierināti ar esošo pilsētas apgaismojumu un pilsētas apgaismojuma samazināšanu vai pat likvidēšanu uztver visai kritiski. Pat pilsētas centrā vecāka gadagājuma cilvēki vēlā stundā cenšas no mājas neiziet. Autovadītāji uzskata, ka jau bez visiem eksperimentiem pārāk vāji ir apgaismotas gājēju pārejas.

Kod, kurā pirkstā gribi...

Pašvaldības iecerētais eksperiments abos variantos ir dramatisks:

  1. maģistrālajās ielās iedegt tikai katru trešo apgaismes lampu vai
  2. no pusnakts līdz sešiem rītā maģistrālo ielu apgaismojumu izslēgt vispār.

Mazo ielu un pagalmu apgaismojums netikšot samazināts – šajā teritorijā degam atstās divas lampas no trim. Ja situācija kļūs kritiska, tas ir, naudas trūkums pieaugs vēl vairāk, tad tiktu atslēgti divi gaismekļi no trim.

Eksperiments jau izmēģināts: naktī no 20. uz 21. janvāri tumsā nogrima vienas no galvenajām Viļņas ielām - Savanoru prospekta – liels gabals...

"Varot atslēgt divas lampas no trim, jo turas balts sniegs,- viss lieliski atspīdot!"

Apspriedē pie Viļņas mēra Viļa Navicka piedalījās arī Policijas komisariāta priekšnieks Ķestutis Lančinsks. Viņš, atzīstot pilsētas finanšu smago situāciju, pašvaldībai ieteicis riskantākās pilsētas vietās apgaismojumu tomēr nemazināt. Vicemērs apgalvo, ka katra iela tikšot analizēta atsevišķi.

Viens no pilsētas tēviem gan izteicies, ka varot atslēgt divas lampas no trim, jo turas balts sniegs,- viss lieliski atspīdot!

Labi, ka ne pagājušogad

Viļņa naktī grims tumsā. Gaišāks būs tur, kur turēsies balts sniegs. Izklausās biedējoši. Iepriecinoši - tikai zagļiem un laupītājiem. Ķ.Lančinsks ne vienā vien intervijā uzsvēris, ka tumsa veicina noziegumu skaita pieaugumu. To apliecina arī statistika.

Jācer laikam tikai uz pavasara garākām dienām, jo diez vai pilsētas tēvi sagrabinās tukšajā pilsētas kasē kādu naudiņu lukturiem, lai kliedētu garo ziemas nakts tumsu.

Pavisam traki būtu bijis, ja tumsība būtu iestājusies jau pagājušajā gadā. Tad 2009. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta grimtu tumsā!...

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI