E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9050
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Kārtība, lai atstātu SIA valdes un likvidatora amatu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. februārī, 2016
Jānis

Labdien, vai Jūs lūdzu varētu izskaidrot, kas jādara privātpersonai, lai izstātos no SIA? SIA ir 2 dalībnieki (50% un 50%), un abi valdes locekļi dotajā mirklī abi likvidatori, taču viens no likvidatoriem ir pametis valsti, par SIA neliekas zinis. SIA pamatkapitālā ir automašīna.

A
atbild:
29. februārī, 2016
Uzņēmumu reģistrs
Konstantīns Usačevs, Juridiskās nodaļas juriskonsults

No Jūsu jautājuma saprotams, ka vēlaties atstāt sabiedrībā ieņemtos likvidatora, valdes locekļa amatus, kā arī atteikties no sev piederošajām kapitāla daļām sabiedrībā (izstāties no sabiedrības). Tādējādi Komerclikums paredz sekojošu minēto amatu atstāšanas kārtību.

Komerclikuma 321.panta trešajā prim daļā paredzēts, ka likvidatoru, kurš iecelts, pamatojoties uz sabiedrības likvidācijā ieinteresētās personas pieteikumu komercreģistra iestādei, var atcelt ieinteresētā persona, kura likvidatoru iecēlusi, ieceļot jaunu likvidatoru. Ņemot vērā, ka šajā gadījumā personai ir gan likvidatora, gan likvidācijā ieinteresētās personas statuss (valdes loceklis un dalībnieks), vērtējams tas, kā iesniedzējs parakstījies uz pieteikuma komercreģistra iestādei. Proti, ja persona uz pieteikuma komercreģistra iestādei parakstījusies kā likvidators, tai ir tiesības jebkurā laikā atstāt amatu tāpat kā valdes loceklim. Savukārt, ja pieteikumu persona ir parakstījusi kā likvidācijā ieinteresētā persona, tad, kā tika norādīts iepriekš, saskaņā ar Komerclikuma 321.panta trešo prim daļu likvidācijā ieinteresētas personas pienākums likvidatora atcelšanas gadījumā ir iecelt jaunu likvidatoru.

Attiecībā uz valdes locekļa amata atstāšanu, Komerclikuma 224.panta astotajā daļā ir noteikts, ka valdes loceklis var jebkurā laikā atstāt valdes locekļa amatu, par to iesniedzot paziņojumu sabiedrībai. Ņemot vērā minēto, sabiedrības valdes loceklis jebkurā brīdi var atstāt amatu, par to paziņojot sabiedrībai. Vienlaikus norādāms, ka valdes loceklim, atstājot amatu, nav nepieciešama sabiedrības piekrišana. Komerclikuma 10.panta pirmās daļas pirmajā teikumā noteikts, ka ieraksts komercreģistrā tiek izdarīts uz ieinteresētās personas pieteikuma vai tiesas nolēmuma pamata. Šajā gadījumā valdes loceklis ir uzskatāms par ieinteresēto personu, jo ir interese darīt publiski zināmas ziņas, ka viņš vairs nav sabiedrības amatpersona.

Saskaņā ar Komerclikuma 188.panta pirmo un otro daļu dalībnieks var atsavināt sev piederošu daļu, patstāvīgi nosakot tās vērtību. Dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt daļu (izņemot pārdošanu) dalībnieks var tikai ar dalībnieku lēmumā izteiktu piekrišanu. Ja dalībnieks nevēlas savas daļas ne pārdot, dāvināt, mainīt vai citādi atsavināt, Komerclikuma 192.panta pirmās daļas 3.punkts paredz sabiedrības dalībniekam iespēju rakstveidā atteikties no savas daļas. Tādā gadījumā dalībnieka daļas pāriet sabiedrībai. Lai atteiktos no savām daļām, dalībniekam jāiesniedz sabiedrības valdei rakstveida iesniegums. Attiecīgi valde pēc iesnieguma saņemšanas iesniedz Uzņēmumu reģistram precizēto dalībnieku reģistru.

Papildus norādām, ka gadījumā, ja atsakāties no savas daļas sabiedrībā, tam nepieciešams valdes leģitimējošs akcepts. Komerclikuma 187.panta devītās daļas pirmajā teikumā paredzēts, ka katru nodalījumu ar savu parakstu apliecina valdes priekšsēdētājs vai valdes pilnvarots valdes loceklis. Valdes priekšsēdētāja vai valdes locekļa paraksts apliecināms notariāli. Gadījumā ja valdes priekšsēdētājs nav iecelts vai tas nevar parakstīt dalībnieku reģistra nodalījumu, tad to ir tiesīgs izdarīt tikai valdes pilnvarots valdes loceklis vai visi valdes locekļi.

Kārtība, kādā atstājams sabiedrības likvidatora amats un valdes locekļa amats, kā arī iesniedzamo dokumentu paraugi pieejami Uzņēmumu reģistra mājaslapā (UR reģistri > Komercreģistrs > Izmaiņas valdes sastāvā, informācijā par valdes locekļiem vai pārstāvības tiesībās).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas