E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4981
Lasīšanai: 4 minūtes
1
8
1
8

Atlīdzība pēc nelaimes gadījuma darbā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2014
Viola

Sveiki. Ar vīru notika darbavietā nelaimes gadījums, kura rezultātā vīram tika amputēta kāja. Es gribēju uzzināt, vai ir iespējams no darbavietas dabūt kompensāciju, vai bērniem pienākas uzturlīdzekļi utt. Esam daudzbērnu ģimene, bet pati arī dotā momentā nevaru strādāt, jo vīru vienu nevar atstāt. Kā man pareizi rīkoties, ko darīt?

A
atbild:
18. augustā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Visos legāli noformēta darba gadījumos nodarbinātajam sociālo aizsardzību garantē valstī noteiktie likumi. Saskaņā ar likumu „Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām” Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra nodarbinātajam, kas cietis darbā notikušajā nelaimes gadījumā, piešķir ārstniecības, rehabilitācijas un ar to saistīto papildu izdevumu atlīdzību un kompensāciju par darbspēju zaudējumu. 

Ministru kabineta 2009.gada 25.augusta noteikumu Nr.950 „Nelaimes gadījumu darbā izmeklēšanas un uzskaites kārtība” 58.punkts nosaka, ka „darba devējs nodrošina, ka par nelaimes gadījumu, kad cietušajam iestājušies smagi vai iespējami smagi veselības traucējumi vai iestājusies cietušā nāve, nekavējoties telefoniski, rakstiski vai elektroniski tiek paziņots policijai un inspekcijai, norādot nelaimes gadījumā cietušā vārdu, uzvārdu, personas kodu, dzīvesvietu un amatu vai profesiju, darba devēju, kura nodarbinātais cietis nelaimes gadījumā, adresi, kur nelaimes gadījums noticis, un laiku, kad nelaimes gadījums noticis, sniedzot īsu notikušā aprakstu, kā arī norādot kontaktpersonu un kontakttālruni.”

Par notikušo tiek sastādīts akts, un viens eksemplārs jāizsniedz darbiniekam.

Apdrošināšanas atlīdzība jāpieprasa Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, iesniedzot iesniegumu un aktu par darbā notikušo nelaimes gadījumu.

Darba devēja pienākums ir izmaksāt no saviem līdzekļiem apdrošinātajai personai, kas cietusi nelaimes gadījumā darbā, slimības naudu par pirmajām 10 kalendārajām dienām ne mazāk kā 80 procentu apmērā no mēneša vidējās izpeļņas; izmaksāt darbiniekam vienreizēju pabalstu vienas mēnešalgas (amatalgas) apmērā, ja darba devēja vainas dēļ darba negadījuma rezultātā darbinieks ir guvis smagu miesas bojājumu.

Apdrošināšanas gadījumos, kad Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀK), pamatojoties uz ārstniecības iestādes vai ārsta nosūtījumu, saskaņā ar likumu nosaka darbspēju zaudējumu, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra apdrošinātajai personai piešķir atlīdzību par darbspēju zaudējumu. Šī atlīdzība tiek izmaksāta par katru mēnesi, sākot ar darbspēju zaudējuma noteikšanas dienu, ņemot vērā apdrošinātās personas darbspēju zaudējumu un mēneša vidējo apdrošināšanas iemaksu algu. Apdrošinātās personas darbspēju zaudējumu un uz to attiecināmo laika periodu nosaka VDEĀK.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra kompensē apdrošinātajai personai papildu izdevumus, kas radušies sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Ja apdrošinātā persona ir cietusi nelaimes gadījumā darbā vai saslimusi ar arodslimību, bet darba devējs likumā noteiktajā kārtībā par to nav veicis obligātās sociālās iemaksas, visas izmaksas, kas saistītas ar apdrošināšanas atlīdzību, kuras šai personai pienākas, sedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra un piedzen šo izmaksu summas no darba devēja.

Cietušajam ir tiesības pieprasīt kompensāciju civiltiesiskā kārtībā, tātad – sniegt prasību tiesā, piemēram, ja darba devējs nav nodrošinājis Darba aizsardzības likuma prasības.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas