E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4771
Lasīšanai: 7 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts, ja iepriekšējā periodā bijis bērna kopšanas atvaļinājums

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2014
Iveta Vīns - Bolšteina

Sveiki! Dažādu apstākļu dēļ esmu pārtraukusi darba attiecības un esmu kļuvusi par bezdarbnieci (ar 2014.gada 1.maiju). Man ir dažas neskaidrības par bezdarbnieka pabalsta aprēķinu. Līdz 2013.gada septembrim biju bērna kopšanas atvaļinājumā un, kad bērniņam palika gadiņš, atsāku strādāt, un jautājums tieši par to, kāpēc aprēķinā šis periods tomēr tiek ņemts vērā (pabalsts netiek ņemts vērā, bet pats periods tiek ņemts vērā). Gribēju jautāt, kas bezdarbnieka pabalsta aprēķina formulā ir skaitlis 10? Vd = ((A1+A2+...+A10): 10×12): Dd, kur A1, A2 .. A10 - apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktā 12 kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā mēnesī, neieskaitot minētajā periodā tos divus mēnešus, kuros personai bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga, sākot no12 kalendāra mēnešu perioda sākuma; Dd - likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits, neieskaitot tajā periodu, kura laikā persona saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" nav bijusi pakļauta apdrošināšanai bezdarba gadījumam. Ja skaitlis 10 ir aprēķinā iekļautā iemaksu alga par 10 mēnešu ilgu periodu (neieskaitot mazāko un lielāko iemaksu algu 12 mēnešu periodā), bet, ja esmu bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā un man tiek ņemta vērā iemaksu alga, piemēram, par 6 mēnešiem (izņemot šajā periodā lielāko un mazāko algu), tad kāpēc šajā formulā šis skaitlis nemainās uz attiecīgo mēnešu skaitu, no kura tiek aprēķināta iemaksu alga (piem.Vd = ((A1+A2+...+ A10): 4×6): Dd) un sanāk x 6 mēneši, jo tikai šajā periodā veicu sociālās iemaksas? (8) Bezdarbniekam, kurš šā panta pirmajā daļā noteiktajā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā ir bijis bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un darba ņēmējam un darba devējam iemaksas bezdarba gadījumam šajā periodā nebija jāveic, vidējo apdrošināšanas iemaksu algu nosaka, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitot bērna kopšanas atvaļinājuma, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas. Ja likumā teikts, ka bērna kopšanas pabalsts netiek ņemts vērā, tad kāpēc mēneši tiek ņemti vērā? Gadījumā, ja pēc darba atsākšanas (pēc bērna kopšanas perioda) nostrādātu tikai 4 mēnešus, no kuriem lielāko un mazāko neņem vērā, tad man 2 mēnešu iemaksu algu dalītu ar 10 mēnešiem, kā var sanākt vidējā iemaksu alga? Paldies par atbildi jau iepriekš! Ar cieņu, Iveta Vīns-Bolšteina

A
atbild:
16. jūlijā, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Aiva Zīrāka, Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja

Saskaņā ar likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" (turpmāk tekstā - Likums) 8.panta pirmajā daļā noteikto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (turpmāk tekstā – vidējo algu) bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai aprēķina no apdrošinātās personas apdrošināšanas iemaksu algas par 12 kalendāra mēnešu periodu, šo periodu beidzot divus kalendāra mēnešus pirms mēneša, kurā persona ieguvusi bezdarbnieka statusu.  

Likuma 8.panta astotajā daļā noteikts, ka bezdarbniekam, kurš vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas perioda daļā ir bijis bērna kopšanas atvaļinājumā, atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā un darba ņēmējam un darba devējam iemaksas bezdarba gadījumam šajā periodā nebija jāveic, vidējo algu nosaka, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitot bērna kopšanas atvaļinājuma, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma dienas.  

Vidējās algas aprēķināšanas kārtību bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai nosaka 2008.gada 21.oktobra Ministru kabineta noteikumi Nr.866 "Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība bezdarbnieka pabalsta apmēra noteikšanai un bezdarbnieka pabalsta un apbedīšanas pabalsta piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība" (turpmāk tekstā - MK noteikumi).

MK noteikumu 2.3.punkts paredz vidējās algas aprēķināšanas kārtību gadījumos, kad apdrošināšanas iemaksu algām, kas gūtas noteiktajā 12 kalendāra mēnešu periodā, attiecīgajos kalendāra mēnešos ir atšķirīgi apmēri.

Saskaņā ar minēto tiesību normu, aprēķinam izmanto šādu formulu:


Vd=(

A1 + A2 +..+A10

10


x 12) : Dd

, kur

Vd – kalendāra dienas vidējā apdrošināšanas iemaksu alga;

A1, A2 .. A10 – apdrošināšanas iemaksu algas summa, kas gūta likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktā 12 kalendāra mēnešu perioda attiecīgajā mēnesī, neieskaitot minētajā periodā tos divus mēnešus, kuros personai bijusi viszemākā un visaugstākā apdrošināšanas iemaksu alga, sākot no 12 kalendāra mēnešu perioda sākuma, kā arī neieskaitot šā perioda apdrošināšanas iemaksu algas summā apdrošināšanas iemaksu algu, kas gūta bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laikā vai laikā, kad persona ir bijusi atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu;

Dd – likuma "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" 8.panta pirmajā vai otrajā daļā noteiktā perioda kalendāra dienu skaits, neieskaitot tajā kalendāra dienas, kurās persona saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" nav bijusi pakļauta apdrošināšanai bezdarba gadījumam, ir bijusi bērna kopšanas atvaļinājumā, grūtniecības un dzemdību atvaļinājumā vai atvaļinājumā bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu.

Aprēķina formulā noteiktie lielumi – skaitlis "10" un "12" - ir konstanti, nemainīgi lielumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas