E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4755
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par bērna adopciju

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2014
Anzela

Labdien, jautājums par iespējamo adopciju no māsīcas, kura uzturas Rīgā. Bērns vēl tikai dzims decembrī, toties nav izlemts, kur labāk dzemdēt un kurā valstī labāk noformēt, jo pati ofic. dzīvoju/ strādāju Beļģijā, dzīvoju ar draugu.

A
atbild:
08. jūlijā, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Adopcijas uzdevums ir radīt bez vecāku gādības palikušajiem bērniem apstākļus audzināšanai ģimenē, nodrošinot stabilu un harmonisku dzīves vidi. Latvijas normatīvie akti neparedz tādu iespēju mātei dzemdēt bērnu un nodot adopcijai konkrētai personai.

Bērna adopcija uz ārvalstīm pieļaujama, ja Latvijā nav iespējams nodrošināt bērna audzināšanu un aprūpi ģimenē un bāriņtiesa, ar kuras lēmumu bērns ievietots audzināšanas iestādē, par to pieņēmusi attiecīgu lēmumu.

Ārvalstīs dzīvojošas personas var adoptēt:

  • otra laulātā bērnu;
  • bērnu no aizbildņa ģimenes, ja adoptē adoptējamā radinieki;
  • bērnu, kas atrodas audžuģimenē vai audzināšanas iestādē, ja Latvijā nav iespējams nodrošināt pienācīgu adoptējamā audzināšanu un aprūpi ģimenē.

Neskaidrību vai situācijas precizēšanas gadījumā aicinām sazināties ar Labklājības ministrijas speciālistiem, zvanot pa tālruni: vietējā adopcija – 67021649, ārvalstu adopcija – 67021619  vai rakstot uz e-pastu lm@lm.gov.lv

Tā kā  Jūsu  dzīvesvieta patlaban nav Latvijā,  atbilstoši 1993.gada 29.maija Hāgas konvencijai par bērnu aizsardzību un sadarbību starpvalstu adopcijas jautājumos ir noteiktas valstu centrālās  iestādes  adopcijas  jautājumos, kur varat vērsties, lai noskaidrotu, kāds ir adopcijas process Jūsu dzīvesvietas valstī.  Hāgas konvenciju ratificējošo valstu, tostarp Beļģijas, centrālo iestāžu saraksts ir pieejams šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 227 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas