E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4676
Lasīšanai: 2 minūtes

Par dienas naudas aprēķinu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. jūnijā, 2014
Olita Vilcāne

Situācija: SIA "OK" sniedz transporta pakalpojumus SIA "AK", par kuriem arī izraksta SIA "AK" rēķinu. Šo abu uzņēmumu viens darbinieks ir darba attiecībās ar abiem uzņēmumiem, par ko arī saņem darba algu abos uzņēmumos. SIA "OK" šis darbinieks strādā par šoferi un tiek nosūtīts darba braucienos uz Eiropu, lai sniegtu transporta pakalpojumu SIA "AK". Vienlaicīgi šis darbinieks no SIA "AK", kurā strādā par ekspeditoru, arī tiek nosūtīts darba braucienos uz Eiropu savu pienākumu pildīšanai. Saskaņā ar MK 12.10.2010. noteikumu Nr.969 "Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi" 17.punktu komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā. Tādējādi konkrētajam darbiniekam dienas naudu (ievērojot minēto noteikumu 42.punkta nosacījumus) par darba braucienu atlīdzina tā sabiedrība, kura viņu ir nosūtījusi darba braucienā. Jautājums: kura sabiedrība rēķina šim konkrētajam darbiniekam dienas naudas par darba braucieniem, vai drīkst to darīt abās sabiedrībās?

A
atbild:
22. jūlijā, 2014

Saskaņā ar Darba likuma 76.panta pirmās daļas 1.punktu darba devējam ir pienākums atlīdzināt tos darbinieka izdevumus, kuri atbilstoši darba līguma noteikumiem nepieciešami darba veikšanai vai arī ir radušies ar darba devēja piekrišanu, īpaši izdevumus, kas ir saistīti ar darbinieka komandējumu vai darba braucienu.

Ministru kabineta 2010.gada 12.oktobra noteikumu Nr.969 "Kārtībā, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistīti izdevumi" 17.punkts nosaka, ka komandējuma vai darba brauciena izdevumus darbiniekam atlīdzina institūcija, kura viņu nosūtījusi komandējumā vai darba braucienā.

Tādējādi, ja darbiniekam ir darba līgums ar SIA "OK", atbilstoši kuram tas pilda šofera pienākumus, un ir darba līgums ar SIA "AK", kuram atbilstoši tas strādā par ekspeditoru, tad katrā uzņēmumā ir veicami atšķirīgi darba pienākumi. Ja darbinieku nosūtījusi darba braucienā gan SIA "OK", gan SIA "AK", tad dienas naudu par darba braucieniem aprēķina abas sabiedrības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas