E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4454
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Ja vecāks atsakās no pašvaldības bērnudārza Rīgā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. maijā, 2014
Inga Grase

Labdien! Mans bērns ir pieteikts vairākos valsts bērnudārzos. Šobrīd mūsu rinda ir pienākusi tālākajos dārziņos no deklarētās dzīvesvietas (Pļavniekos, bet mēs dzīvojam Mežciemā), tuvākajā dārziņā rinda, izskatās, pienāks ne ātrāk kā pēc gada vai diviem. Vai es varu bērnu sūtīt privātajā bērnudārzā un atteikties no vietām valsts dārziņos (jo tie ir par tālu), bet saņemt valsts un pašvaldības finansējumu un saglabāt savu rindu piemājas valsts dārziņā?

A
atbild:
09. jūnijā, 2014
Laura Studente
LV portālam
Rīgas dome
Dzinta Āboliņa, Sabiedrisko attiecību nodaļas projektu koordinatore

MK noteikumi Nr. 1523 "Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei" paredz, ka valsts atbalsts bērniem, kuriem netiek nodrošināta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, turpināsies vēl divus gadus – 2014. un 2015.gadā.

Šo noteikumu 10.punkts paredz: ja bērnam, kurš apmeklē privāto izglītības iestādi, tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bērna likumīgajam pārstāvim ir tiesības atteikties no šī piedāvājuma un turpināt saņemt pašvaldības atbalstu.

Jāņem vērā, ka pašvaldība ir tā, kas nosaka kārtību, kādā bērna likumīgais pārstāvis ir tiesīgs atteikties no vietas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē un tiesīgs atkārtoti saņemt vietu pašvaldības pirmskolas izglītības iestādē.

Rīgas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Dzintra Āboliņa norāda, ka patlaban, atsakoties no piedāvātās vietas bērnudārzā un turpinot vest mazuli uz privāto pirmsskolu, tiek piešķirts gan Rīgas domes līdzfinansējums, gan valsts līdzfinansējums.

Vecāki var anulēt savu pieteikumu tajās pirmsskolas izglītības iestādēs, kuras uzskata par neizdevīgām nokļūšanas dēļ, tad arī uzaicinājumu uz tām nesaņems.

Taču vienlaikus Rīgas pašvaldība vērš uzmanību, ka nesen Rīgas dome ir grozījusi 2011.gada 19.maija saistošos noteikumos Nr.123 "Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju" un pēc to stāšanās spēkā (nākamajā dienā pēc publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis") mainīsies arī līdzfinansējuma izmaksāšanas kārtība.

Ir paredzēts, ka līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt, ja bērnam tiks piedāvāta programmas apguve pašvaldības izglītības iestādē, uz kuru bērnam ir reģistrēts pieteikums un kurā ir brīvas vietas un nav pretendentu. Līdzfinansējumu pārtrauks izmaksāt arī gadījumos, ja bērns ir bijis iekļauts trīs izglītības iestāžu pretendentu sarakstos, bet vecāki vai bērna likumiskais pārstāvis no piedāvātās vietas atteikušies.

Vairāk par šo tēmu var lasīt pievienotajos LV portāla rakstos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas