E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32432
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Ja cietušo neapmierina apdrošinātāja aprēķinātais atlīdzības apmērs

J
jautā:
17. aprīlī, 2024
Etere

Jautājums par morālo kompensāciju. Martā kādā tirdzniecības centrā nokritu, aizķeroties kājai aiz grīdas paaugstinājuma. Ribas lūzums, pleca un rokas sastiepums un sasitums, kājai liels zilums no ceļgala līdz potītei, kā arī saasinājusies psihiskā veselība saistībā ar diagnosticēto posttraumatisko sindromu. Uzņēmums, kura teritorijā tas notika, sarakstē ar mani atzina savu vainu. Viņiem ir apdrošināta civiltiesiskā atbildība, un apdrošināšanas kompānija izskata prasītās summas apmēru, it kā salīdzinot ar identiskiem gadījumiem. Ja mani neapmierinās apdrošinātāja noteiktais summas apmērs, vai man ir tiesības vērsties tiesā un lūgt noteikt vainīgajiem par pienākumu izmaksāt starpību starp apdrošinātāja piešķirto atlīdzības lielumu un manis pieprasīto summu? Vai arī vispirms jāvēršas pie uzņēmuma ar iesniegumu par starpības izmaksu no pašu līdzekļiem? 

A
atbild:
22. aprīlī, 2024

Ja cietušo neapmierina apdrošinātāja aprēķinātais atlīdzības apmērs, cietušajam ir tiesības vērsties tiesā. Jānorāda, ka apdrošinātājs, aprēķinot atlīdzību, noteiks konstantu atlīdzības apmēru par traumu faktu (līdzīgi kā nelaimes gadījumu apdrošināšanā, kur atlīdzība tiek aprēķināta proporcijā no apdrošinājuma summas), kā arī kompensēs radušos medicīniskos izdevumus, kurus cietušais var pierādīt ar maksājuma dokumentiem. 

Cietušajam jebkurā gadījumā pēc atlīdzības jāvēršas pie atbildīgā uzņēmuma. Uzņēmums par cietušā prasību tālāk informē savu apdrošinātāju. 

Saskaņā ar Latvijas normatīvajiem aktiem nemateriālo zaudējumu kompensācija (jeb t. s. morālais kaitējums) par civiltiesiskās atbildības apdrošināšanā radītajiem zaudējumiem netiek izmaksāta. Šāda veida kompensācija paredzēta vienīgi OCTA veidā saskaņā ar MK noteikumiem Nr. 340 “Noteikumi par apdrošināšanas atlīdzības apmēru un aprēķināšanas kārtību par personai nodarītajiem nemateriālajiem zaudējumiem”, kuros norādīta aprēķināšanas kārtība nāves, invaliditātes vai dažāda smaguma pakāpes traumām. Tādējādi nemateriālos zaudējumus apdrošinātājs nekompensēs, ar šādu prasību iespējams vērsties vienīgi tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas