E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31161
Lasīšanai: 5 minūtes
2
2

Vai nepieciešama izglītība, lai vadītu būvuzņēmumu

J
jautā:
07. decembrī, 2023
Rihards

Sveiki! Vēlētos noskaidrot, kam jautāt, kur saņemt informāciju. Esmu uzsācis biznesu būvniecībā, veicu renovācijas darbus (NACE kods: 4333), bet vēlētos savu uzņēmumu pārkvalificēt par ēku būvniecības uzņēmumu. Ir plāns, ka varētu uzsākt biznesu, kas saistīts ar koka karkasu māju būvniecību. Gribētu saprast, kādas atļaujas, dokumenti man jāsakārto, lai varu oficiāli veidot un publicēt reklāmas kampaņu, ka esmu māju būvnieks un būvēju mājas. Lai nebūtu tā, ka pie pirmā klienta atbrauc “pareizie cilvēki” un apgalvo, ka es kaut ko neesmu sakārtojis. Kā mēs zinām, – nezināšana neatbrīvo no atbildības. Citiem vārdiem sakot, gribētu, lai mans uzņēmums būtu tiesīgs strādāt ar projektu izstrādi, darboties pēc izstrādātajiem projektiem un slēgt līgumus ar klientiem, darboties ar apdrošināšanu. Vai, lai vadītu šādu uzņēmumu, ir nepieciešama izglītība? Vai pietiek ar speciālistu uzņēmumā? Kādā gadījumā ir nepieciešams sertificēts speciālists?

A
atbild:
20. decembrī, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

Aprakstītajā situācijā ietverts ļoti plašs jautājumu spektrs – ne tikai par uzņēmuma formālajām tiesībām veikt saimniecisko darbību būvniecības nozarē, bet arī tiesībām strādāt ar jau izstrādātiem projektiem (projektu autoru intelektuālā īpašuma aspekts), apdrošināšanas tiesību aspektiem (šajā jomā būtiska nozīme ir uzņēmuma finanšu stāvoklim un spējai dot garantijas par izpildītajiem darbiem) un arī specifiski tehniskām būvniecības un būvnormatīvu niansēm (kādas atļaujas un dokumenti jāsakārto, lai varētu veidot reklāmas kampaņu un publicēt informāciju par māju būvniecību).

Tomēr, kā noprotams no jautājuma, tā būtiskākā daļa ir par formālajām prasībām uzņēmumam, lai varētu veikt māju būvniecību.

Attiecībā uz uzņēmuma darbības veidu atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 15. panta pirmās daļas 15. punktam nodokļu maksātājam ir pienākums paziņot par savu pamatdarbības veidu – sākotnēji 1 (viena) mēneša laikā pēc saimnieciskās darbības reģistrācijas, pēc tam līdz katra gada 1. maijam par iepriekšējo taksācijas periodu, ja šajā periodā pamatdarbības veids ir mainījies. Informācijas paziņošana notiek ar atbilstošas formas iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestam, izmantojot Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Būvniecības likuma 22. pants noteic: lai uzņēmums (komersants) varētu sniegt būvniecības pakalpojumus, tam ir jāreģistrējas būvkomersantu reģistrā (un jākļūst par būvkomersantu), tai skaitā jāpiesaka būvspeciālisti, kuri strādā uzņēmumā. Būvkomersants ir tiesīgs darboties tajās jomās, kurās tam ir būvspeciālisti (vai arī tiek nodrošināta būvspeciālistu piesaiste, pieaicinot apakšuzņēmējus). Līdz ar to jautājumā aprakstītajā situācijā uzņēmumam būtu nepieciešams vismaz būvspeciālists ēku projektēšanā un ēku būvdarbu vadīšanā.

Protams, būvniecības jomā ir ļoti svarīgi ievērot darba aizsardzības prasības, sagatavot atbilstošu dokumentāciju un veikt darbinieku instruktāžu.

Normatīvie akti neparedz obligātas izglītības prasības šāda uzņēmuma vadītājam, tomēr izglītības aspekts mūsdienās tiek vērtēts nodokļu tiesību jomā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā, izvērtējot uzņēmumu kā nodokļu maksātāju un darījuma partneri.

Būvniecības likuma 9. pants nosaka būtiskās būvei izvirzāmās prasības (t. sk. drošuma, stabilitātes, vides, higiēnas, pieejamības, energoefektivitātes, ilgtspējas), kas ir jānodrošina būvniecības procesā iesaistītajām personām. Līdz ar to, ja jautājuma uzdevēja uzņēmums ar to nodarbosies, tā būs konkrētā uzņēmuma atbildība. Detalizētas prasības (t. sk. gadījumi, kad un kāda specifiska dokumentācija un sertifikācija ir nepieciešama) tiek noteiktas būvniecības procesu regulējošajos speciālajos normatīvajos aktos.

Attiecībā uz pakalpojuma reklamēšanu ir jāievēro Reklāmas likuma prasības, kas noteic, ka reklāmai jābūt likumīgai, patiesai un objektīvai, jānodrošina godīga konkurence, nedrīkst izmantot reklāmas adresāta uzticēšanos un viņa pieredzes vai zināšanu trūkumu. Attiecīgi likumīga reklāma būs tāda reklāma, ja tiks reklamēts produkts, kuru uzņēmums spēj piedāvāt, ievērojot visas normatīvo aktu prasības.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas