E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31017
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola

Vai skolotājs var prasīt naudu par papildu stundu

J
jautā:
17. novembrī, 2023
Viktorija

Labdien! Vai skolotājs var prasīt naudu par papildu stundu skolā, ja bērns nesaprot priekšmetu?

A
atbild:
07. decembrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Satversmes 112. pants noteic, ka valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību. Ja skolēnam ir radušās problēmas apgūt mācību saturu stundu laikā, skolai jāpiedāvā konsultācijas, kurās pedagogam jāpalīdz un jāatbalsta skolēns. Līdz ar to valsts un pašvaldības izglītības iestādēs jebkādas maksas iekasēšana par izglītību ir prettiesiska. Gadījumā, ja pašvaldības vai valsts izglītības iestādes pedagogs par atbalstu mācībās no skolēna pieprasa maksu, par to steidzami jāziņo tiesībsargājošajām iestādēm.

Vienlaikus jāuzsver, ka Latvijā vecākiem un skolēniem ir tiesības izvēlēties arī mācības privātās izglītības iestādēs, kuras var pieprasīt maksu par pakalpojumiem un kurās var būt pieņemts cenrādis par noteiktiem papildu pakalpojumiem, kas neietilpst pamata pakalpojumu cenā. Tādā gadījumā cenrādim jābūt publiski pieejamam, kā arī vecāks ar to var iepazīties, slēdzot līgumu par bērna mācībām.

Tāpat gadījumā, ja skolēns vēlas papildus apgūt mācību saturu, apmeklējot privātprakses pedagogu, tas būs maksas pakalpojums. Tomēr pirms vienošanās par privātprakses pedagoga pakalpojuma saņemšanu, aicinām noskaidrot, vai pedagogs ir saņēmis privātprakses uzsākšanas sertifikātu un par sniegtajiem pakalpojumiem maksā nodokļus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas