E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27948
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Preču zīmi aizsargā likums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. novembrī, 2022
TurTeUnTur

Labdien! Es kā privātpersona vēlos uz savām drēbēm izvietot vizuālu informāciju, reklāmu, uzrakstus, kas saistīti ar manu spēli un virtuālajām finansēm. Vai tas nav pretlikumīgi, jo uz apģērba ir izvietoti citu zīmolu logo, piemēram,, “Redbull”, “Coca-Cola” u. tml. Es vēlos tiem pievienot savas vietnes adresi.

A
atbild:
19. decembrī, 2022
Olga Lauva
juriste

Preču zīme ir apzīmējums, kuru lieto, lai kāda uzņēmuma preces atšķirtu no citu uzņēmumu precēm, kā to paredz Preču zīmju likums.

Preču zīme garantē preču vai pakalpojumu izcelsmes identitāti patērētājam, sniedzot tam iespēju bez jebkādas sajaukšanas atšķirt marķētās preces vai pakalpojumus no citiem, kam ir citāda izcelsme un arī kvalitāte. Preču zīme  aizsargā komersanta ieguldījumu savu preču vai pakalpojumu pozicionēšanā tirgū un uzņēmuma reputāciju.

Personai, uz kuras vārda preču zīme ir reģistrēta, pieder izņēmuma tiesības. Tas nozīmē, ka zīmes īpašnieks ir tiesīgs citām personām komercdarbībā, piemēram, uz preces iepakojuma, apģērba, reklāmā, aizliegt izmantot konkrēto preču zīmi un tai līdzīgu apzīmējumu saistībā ar identiskām vai līdzīgām precēm. Ja, pēc preču zīmes īpašnieka ieskatiem, kāda cita persona ir pārkāpusi izņēmuma tiesības, tad viņš ir tiesīgs to brīdināt par iespējamo pārkāpumu un vērsties tiesā ar prasību.

Izņēmuma tiesības nozīmē tiesības aizliegt citām personām komercdarbībā izmantot ar preču zīmi sajaucamus līdzīgus apzīmējumus, tāpēc katrs gadījums vērtējams atsevišķi.

Atbilstoši likuma 14. pantam preču zīmes īpašniekam ir izņēmuma tiesības aizliegt citām personām saimnieciskajā apritē izmantot jebkuru likumā noteikto apzīmējumu. Atbilstoši 14. panta otrās daļas 1. punktam attiecībā uz tajā norādītajiem apzīmējumiem var aizliegt jo īpaši šādas darbības: apzīmējumu lietošanu (uzdrukāšanu, piestiprināšanu) uz precēm vai to iepakojuma, kā arī apzīmējumu izmantošanu domēna vārdā, ja attiecīgā tīmekļvietne tiek izmantota saistībā ar preču izplatīšanu vai pakalpojumu sniegšanu.

Reģistrētas preču zīmes īpašnieks ir tiesīgs aizliegt citām personām lietot arī apzīmējumu, kurš ir identisks reģistrētajai preču zīmei vai kuru tā būtiskajos elementos nevar atšķirt no šādas preču zīmes un kurš tiešā veidā netiek izmantots preču vai pakalpojumu atšķiršanai tirgū (preču marķēšanai, preču vai pakalpojumu izcelsmes identifikācijai), ja tiek pierādīts, ka šāda apzīmējuma lietošana bez pienācīga attaisnojuma rada negodīgas priekšrocības izmantot reģistrētās preču zīmes atšķirtspēju vai reputāciju vai nodara kaitējumu reģistrētās preču zīmes atšķirtspējai vai reputācijai.

Ņemot vērā jautājuma vispārīgumu, jāsecina, ka šajā gadījumā nepieciešams izvērtēt, vai netiek pārkāptas tiesības uz svešu preču zīmi, kas tiek aizsargāta. Preču zīmes funkcija ir norādīt izstrādājuma vai preces izcelsmi, kas patērētājiem ļauj atšķirt dažādu uzņēmumu piedāvātās preces un pakalpojumus no citiem. Tādējādi preču zīme piešķir tās īpašniekam ekskluzīvas tiesības un nodrošina aizsardzību. Ja trešā persona savu preci komercializē bez tiesību īpašnieka atļaujas, tad patērētājus šāds apstāklis var maldināt, ka produktam ir viena un tā pati komerciālā izcelsme. Informāciju par preču zīmes aizsardzību ārpus Latvijas teritorijas skatīt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 210 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas