E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 27188
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ārvalsts tiesas nolēmumu atzīšana Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. augustā, 2022
Gints

Mana pastāvīgā dzīvesvieta, nodokļu rezidence un interešu centrs ir Lielbritānija. Diemžēl Latvijā vēl ir kredītsaistības, kuras man nav iespējas nomaksāt. Šī iemesla dēļ esmu uzsācis fiziskās personas maksātnespējas procesu Lielbritānijā. Process man sniedz aizsardzību no Latvijā esošo kredītu piedziņas Lielbritānijā. Kā rīkoties, lai Lielbritānijā pieņemtais lēmums par maksātnespēju un visu parādu dzēšanu tiktu atzīts arī Latvijā?

A
atbild:
28. septembrī, 2022
Maksātnespējas kontroles dienests
Inga Nečiporenko, Juridiskā departamenta juriskonsulte

Eiropas Savienībā pārrobežu maksātnespējas procedūras regulē Eiropas Parlamenta un Padomes 2015. gada 20. maija Regula (ES) 2015/848 par maksātnespējas procedūrām (turpmāk – Regula). Viens no Regulas pamatprincipiem ir universāluma princips, kas paredz obligātu, automātisku un tūlītēju galvenās procedūras un tās seku atzīšanu citās dalībvalstīs.

Savukārt Apvienotā Karaliste 2020. gada 31. janvārī izstājās no Eiropas Savienības, nosakot pārejas periodu no 2020. gada 31. janvāra līdz 2020. gada 31. decembrim, kas paredz, ka Regulu piemēro maksātnespējas procedūrām un Regulas 6. panta 1. punktā minētajām prasībām ar nosacījumu, ka tiesvedība pamatlietā sākta līdz pārejas perioda beigām.[1]

No jautājuma secināms, ka maksātnespējas process Apvienotajā Karalistē ir uzsākts pēc pārejas perioda beigām, līdz ar to konkrētajā gadījumā uzsāktās maksātnespējas procedūras un tās seku atzīšanai Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā Latvijā, Regulu nepiemēro.

Līdz ar to norādāms, ka saskaņā ar vispārēju principu vienas valsts teritorijā pieņemts nolēmums ir saistošs un izpildāms tikai šīs konkrētās valsts teritorijā.[2] Juridisku spēku ārvalsts nolēmums iegūst tikai ar brīdi, kad tas ir atzīts noteiktā procesuālā kārtībā. Tādējādi ārvalsts (kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts) sprieduma izpildes priekšnosacījums ir tā atzīšana. Kamēr konkrētais Apvienotajā Karalistē pasludinātais nolēmums nav atzīts Latvijā, tam nav juridiska spēka Latvijas teritorijā un to nav iespējams izpildīt.

Ārvalsts tiesas nolēmumu atzīšana Latvijā noris saskaņā ar Civilprocesa likumu un ir tiesas ekskluzīvā kompetencē. Attiecīgi, lai Apvienotās Karalistes tiesas nolēmumi, kas saistīti ar maksātnespējas procesu, tiktu atzīti Latvijā, personai atbilstoši Civilprocesa likuma 638. pantam jāiesniedz pieteikums tiesā par ārvalsts tiesas nolēmuma atzīšanu vai atzīšanu un izpildīšanu.

[1] Līguma par Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības un Eiropas Atomenerģijas kopienas 67. panta trešās daļas c) apakšpunkts.

[2] Autoru kolektīvs Torgāna, K. zinātniskajā redakcijā (2014). Civilprocesa likuma komentāri. III daļa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas