E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26253
Lasīšanai: 4 minūtes
1
4
1
4

Vai bērns var ceļot ar vienu vecāku

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. maijā, 2022
Ieva

Kā man jārīkojas, ja esmu šķīrusies māte (faktiskā kopdzīve) un vēlos ar bērnu izbraukt uz ārzemēm (ceļojumā), uz ASV? Vai ir nepieciešama otra šķirtā vecāka atļauja? Ja nav, tad cik ilgu laiku ir ļauts uzturēties ceļojumā?

A
atbild:
29. maijā, 2022

Ceļošanai ar bērnu ārpus Eiropas Savienības/Šengenas zonas ir noteiktas šādas prasības:

Ja bērnu pavada vecāks, kurš ir Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs, papildus pasei līdzi jāņem:

  • vecāka ceļošanas dokuments ar ierakstu par radniecību ar šo bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar bērnu.

Ja bērnu pavada vecāks, kurš nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss minētajās valstīs, papildus pasei līdzi jāņem:

  • vecāka ceļošanas dokuments ar ierakstu par radniecību ar bērnu;
  • bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija, ja ceļošanas dokumentā nav ieraksta par radniecību ar šo bērnu;
  • notariāli apliecināta otra vecāka (Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsoņa vai personas, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) pilnvara bērna izceļošanai no valsts.

Šāda pilnvara nav nepieciešama, ja vecāks viens īsteno aizbildnību pār bērnu un uzrāda kādu no šādiem dokumentiem vai attiecīgā dokumenta notariāli apliecinātu kopiju:

  • otra vecāka miršanas apliecību;
  • tiesas spriedumu (sprieduma norakstu) par:
  • tā vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu, kurš pavada bērnu;
  • aizgādības tiesību atņemšanu otram vecākam;
  • otra vecāka izsludināšanu par mirušu;
  • otra vecāka atzīšanu par rīcībnespējīgu; 
  • dzimšanas apliecību, kurā nav ieraksta par otru vecāku;
  • dzimtsarakstu nodaļas izsniegtu izziņu, ka ziņas par tēvu dzimšanas aktu reģistrācijas grāmatā ierakstītas pēc mātes norādījuma;
  • notariāli apliecinātu vecāku vienošanos par vecāka atsevišķas aizgādības nodibināšanu pār bērnu, kurš pavada bērnu.
  • otrs vecāks nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs;
  • otrs vecāks (Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis, ES, EEZ valsts vai Šveices pilsonis vai persona, kurai piešķirts bezvalstnieka statuss šajās valstīs) nav sasniedzams. Šādā gadījumā jāuzrāda bāriņtiesas lēmums, kurā norādīts, ka vecāks nav sasniedzams.

Ja bērns tiek izvests no valsts nevis ceļošanas nolūkā, bet uz pastāvīgu dzīvi citā valstī, šāds lēmums jāsaskaņo ar otru vecāku. Ja tiesa ar tās nolēmumu ir noteikusi bērna dzīvesvietu ārvalstī, tad vecākam, kurš izved bērnu uz pastāvīgu dzīvi šajā valstī, nav nepieciešama otra vecāka piekrišana. Ja viens no vecākiem uzskata, ka otrs vecāks aizvedis vai nelikumīgi aiztur viņu kopīgo bērnu ārvalstīs, viņš/viņa var iesniegt Tieslietu ministrijā pieprasījumu par bērna atgriešanos Latvijā vai pieprasījumu par saskarsmes tiesību nodrošināšanu ar bērnu.

Personām, kas ASV ieceļo bezvīzu programmas ietvaros, ir rūpīgi jāseko līdzi uzturēšanās termiņam, kas pavadīts ASV, un stingri jāievēro imigrācijas noteikumi. Šī programma nosaka uzturēšanās iespējas ASV uz laiku līdz 90 dienām. Latvijas nepilsoņiem ieceļošanai ASV ir nepieciešama vīza. Nepilsoņa pasei ieceļošanas brīdī ir jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus.

Šeit ir pieejama plašāka informācija par prasībām saistībā ar ceļojumiem uz Amerikas Savienotajām Valstīm.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 212 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas