E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19824
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vai var pretendēt uz mantojumu pēc pēdējās gribas rīkojuma spēkā stāšanās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2020
Janis

Labdien! Nevarēju atrast informāciju par iespējamiem mantiniekiem. Ir iesniegums par mantojuma pieņemšanu ar pēdējās gribas akta stāšanos spēkā. Tas iesniegts 2016. gada 12. maijā. Ir apliecība, ka testamentārajam mantiniekam nav iebildumu pret pēdējās gribas rīkojuma akta īstumu, kas apstiprināta ar parakstu. Mirušajai ir mantinieki (laikam divi). Vai viņi tomēr var pretendēt uz savu dzīvokļa daļu kā neatraidāmie mantinieki? Šobrīd neviens nav pieteicies. Cik ilgi viņi drīkst pieteikties? 2016. gada 12. maijā izdevumā “Latvijas Vēstnesis” tika publicēts arī sludinājums.

A
atbild:
21. maijā, 2020
Gatis Graustiņš
juriskonsults

Ja 2016. gada 12. maijā “Latvijas Vēstnesī” ir publicēts uzaicinājums pieteikties uz mantojumu un mantojuma lieta ir pabeigta ar mantojuma apliecību, tad neviens, arī citi toreiz potenciālie mantinieki, nevar iebilst pret saņemto mantojumu un pretendēt uz jebkādu tā daļu.

Neatņemamās daļas tiesīgajiem mantiniekiem, kas vēlas saņemt mantojumu un nepiekrīt testamentam, laika posmā no 2016. gada 12. maija līdz mantojuma apliecības sastādīšanai bija nepieciešams pieteikties uz mantojumu un tiesā apstrīdēt pēdējās gribas rīkojumu. Ir divi veidi, kā atteikties no mantojuma: iesniedzot notāram mantošanas iesniegumu par mantojuma atraidīšanu vai nepiesakoties uz mantojumu, ja ir uzsākta mantojuma lieta.

Šobrīd Jums nav jāuztraucas par to, ka kāds mantinieks var pēkšņi pārdomāt un vēlēties pieņemt mantojumu, un nav jādomā, vai mantojuma atstājējam nav bijis kāds parāds, kuru var mēģināt no jums atprasīt, jo visiem prasījumiem attiecībā uz mantojuma sastāvu bija jābūt pieteiktiem mantojuma lietas vešanas laikā. Sludinājums “Latvijas Vēstnesī”, par kura publicēšanu Jūs samaksājāt valsts nodevu, kalpo mērķim, lai visi kreditori un visi potenciālie mantinieki varētu pieteikties uz mantojumu.

Ja kreditori nepiesakās, tad viņu tiesības uz mantojumu zūd. Nav iedomājams, ka Jūs pieņemat mantojumu, bet kopā ar to pieņemat nezināmus parādus vai vēlāk Jūsu pieņemtais mantojums tiek Jums atņemts, jo uzradušies citi mantinieki.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas