E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1796
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Uzvārda maiņai vecuma ierobežojums nepastāv

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2013
aiga ennite

Līdz cik gadu vecumam bērnam var dot īstā tēva uzvārdu?

A
atbild:
10. janvārī, 2013
Inta Šaboha
LV portāls

No Jūsu jautājumā sniegtās informācijas nav skaidras vairākas lietas - vai bērna bioloģiskais tēvs ir ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā vai ne; cik vecs ir bērns.

Kā noteikts Civillikuma 151.pantā, bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 32.pants paredz, ka gadījumos, ja līdz bērna piedzimšanai bērna māte nav noslēgusi laulību vai bērna paternitāte nav atzīta, bērna uzvārdu ieraksta atbilstoši mātes uzvārdam.

Pieņemot, ka Jūsu gadījumā bērna bioloģiskais tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, tad sākotnēji bērnam ir jānosaka paternitāte, lai varētu mainīt uzvārdu uz tēva uzvārdu. Saskaņā ar Civillikuma 155.pantu paternitāti var atzīt, ja bērna tēvs un māte personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums. Iesniegumu var iesniegt, reģistrējot bērna dzimšanu, kā arī pēc tam, kad bērna dzimšana reģistrēta, vai jau pirms bērna dzimšanas. Paternitātes atzīšanu noformē ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Vecuma ierobežojuma uzvārda maiņai nav. Dzimtsarakstu nodaļā iesniegumu par uzvārda maiņu un nepieciešamos dokumentus līdz bērna 15 gadu jubilejai iesniedz māte vai tēvs, vai aizbildnis. Pēc 15 gadu vecuma bērns iesniegumu iesniedz pats, bet ar vecāku vai aizbildņa piekrišanu, un tikai pēc 18 gadu vecuma bērns uzvārda maiņu var veikt patstāvīgi.

Lai mainītu bērnam uzvārdu, bērna vecākiem par to ir savstarpēji jāvienojas (abiem vecākiem uzvārda maiņai ir jāpiekrīt, izņemot gadījumus, kad vienam no vecākiem ir atņemtas aizgādības tiesības un bērna uzvārds tiek mainīts uz tā vecāka uzvārdu, kurš īsteno aizgādības tiesības), maiņai ir jābūt pamatotai saskaņā ar Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2.pantu, un tai ir jābūt bērna interesēs.

Gadījumos kad par bērna uzvārda maiņu vecāki nevar vienoties vai arī, ja nav zināma dzīvesvieta vienam no vecākiem, tad par to lemj bāriņtiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas