E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10403
Lasīšanai: 5 minūtes

Saziņa ar iestādi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. septembrī, 2016
Vladis

Labdien, vēlējos uzzināt, kāds ir process, lai no personas piedzītu parādu, kas izveidojies sociālā pabalsta pārmaksas dēļ. Velējos uzzināt, vai ir tiesiski piedzīt parādu, ja fiziskajai personai par to nav paziņots (lai gan VSAA ir bijusi iespēja to izdarīt elektroniski) un lieta ir nodota tiesu izpildītājam. VSAA apgalvo, ka man bijusi nosūtīta ierakstīta vēstule, kuru es neesmu saņēmis, jo tobrīd vairs tajā adresē nedzīvoju. VSAA jautāju, lai nosūta šīs pārmaksas pārrēķinu un atmaksas iespējas uz e-pastu, bet tas netika izdarīts. Tādēļ man nav bijusi iespēja lēmumu apstrīdēt, un man nav sniegta informācija par šādas pārmaksas izveidošanos. Šī situācija ir izveidojusies, neskatoties uz to, ka, mainot adresi ārzemēs, paziņoju par to iedzīvotāju reģistrā Latvijā un to pašu informāciju nosūtīju uz VSAA. Diemžēl tagad VSAA paziņo, ka viņiem šādu ziņu nav, bet informāciju no iedzīvotāju reģistra saņēmuši ar četru gadu nokavēšanos. Esmu šokā, jo VSAA apgalvo, ka lēmums nav apstrīdams, lai gan pats sazinājos ar viņiem, kad pabalsta izmaksa tika pārtraukta. Diemžēl VSAA nenorādīja, ka ir izveidojusies pārmaksa, lai gan viņiem bija tāda iespēja, un nodeva lietu tiesu izpildītājam, man par to pat nepaziņojot. Lūdzu iesakiet, kā šādā situācijā rīkoties un cik likumīga ir VSAA rīcība, jo VSAA apzināti man informāciju par pārmaksas aprēķinu un atmaksas iespējām nesnedz, lai gan to esmu pieprasījis, ko darīt ieteica arī tiesu izpildītājs. Paldies!

A
atbild:
07. oktobrī, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu izklāsta nav precīzi izsekojams, kurā brīdī kur esat dzīvojis, kāda deklarētā adrese konkrēti kurā periodā ir bijusi norādīta, cik ilgā laikā visa šī situācija veidojusies. Lai Jūs pats varētu pārliecināties par Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļas rīcības pamatotību, veicot pabalsta pārmaksas aprēķinu un pārmaksātās summas atgūšanas darbības, Jums ir jāiesniedz VSAA direktorei adresēts iesniegums, pievienojot pierādījumus, kas apliecina Jūsu apgalvojumus. Tajā skaitā, ja Jūs apgalvojat, ka “mainot adresi ārzemēs, paziņoju par to iedzīvotāju reģistrā Latvijā un to pašu informāciju nosūtīju uz VSAA”, tad ir jāiesniedz pierādījumi VSAA.

Vienlaikus jāzina, ka cilvēkam attiecībās ar valsti ir noteikti pienākumi. Dzīvesvietas deklarēšanas likums nosaka personas pienākumu deklarēt dzīvesvietu, un likuma mērķis ir panākt, lai ikviena persona būtu sasniedzama tiesiskajās attiecībās ar valsti un pašvaldību.

Deklarēšanas likuma 6. pantā teikts: „Ja personas dzīvesvieta ir ārvalstī, dzīvesvietas deklarēšanas pienākums ir izpildīts, ja dzīvesvietas deklarētājs sniedzis ziņas par dzīvesvietu Iedzīvotāju reģistra likumā noteiktajā kārtībā.” Par savu dzīvesvietu izvēloties citu valsti un tajā uzturoties ilgāk par pusgadu, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir jāinformē par jauno dzīvesvietas adresi ārvalstīs. Šādu pienākumu nosaka Iedzīvotāju reģistra likuma 15. pants.

Kas attiecas uz informācijas nogādāšanu un tās saņemšanu, tad Paziņošanas likuma 4. pants noteic – fiziskajai personai dokumentu paziņo uz deklarētās dzīvesvietas adresi vai deklarācijā norādīto papildu adresi. Dokumentu var paziņot uz citu adresi gadījumā, ja adresāts norādījis uz objektīviem apstākļiem, kādēļ tas nepieciešams. Adresātam ir pienākums būt sasniedzamam norādītajā adresē. Ja persona ir paziņojusi PMLP savu dzīvesvietas adresi ārvalstī, valsts un pašvaldības iestādes informāciju sūtīs uz ārvalsts adresi. Ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, tā nav arī PMLP paziņojusi savu atrašanās vietu ārvalstī, persona valsts un pašvaldību iestāžu informāciju nesaņem. Iestādēm nav pienākums mēģināt noskaidrot personas adresi, ja tā nav norādīta reģistros.

Saskaņā ar Paziņošanas likuma 9. panta otro daļu dokumentu var paziņot ar elektroniskā pasta starpniecību, neizmantojot drošu elektronisko parakstu, ja adresāts rakstveidā izteicis vēlmi saņemt dokumentu attiecīgajā veidā vai šāda iespēja paredzēta normatīvajā aktā.

Paziņošanas likuma mērķis ir nodrošināt iestādes un privātpersonas publiski tiesiskajās attiecībās savlaicīgu, kvalitatīvu un privātpersonas tiesībām un likumiskajām interesēm atbilstošu dokumentu un informācijas paziņošanu adresātam. Dokumenta paziņošanā ir arī adresāta līdzdarbības princips. Tas nozīmē, ka pašam adresātam ir pienākums līdzdarboties dokumentu apritē, arī nodrošinot faktisku sasniedzamību norādītajā adresē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 251 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas