E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10216
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Jāraksta pretenzijas vēstule pārvaldniekam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. augustā, 2016
Ivans Borisovs

Saskaņā ar MK 2015. gada 30. jūnija noteikumiem Nr. 332 Latvijas būvnormatīvs LBN 221-15 "Ēku iekšējais ūdensvads un kanalizācija" 18.punktam nosacījumiem. Saskaņā ar 18. punktu, karstā ūdens temperatūrai ūdens izdales vietās (t.sk. katrā dzīvoklī) jābūt ne zemākai par 55 °C un ne augstākai par 70 °C. Bet šis būvnormatīvs nosaka prasības tikai jaunbūvējamo un pārbūvējamo ēku. Man 2 gadi karstā ūdens temperatūra robežās 32 grādi, ir attiecīgi akti. Rēķini par karsto ūdeni ir apmaksāti. Apsaimniekotājs negrib kompensēt man zaudējumus, sakot, ka pakalpojums man ir sniegts un nav normatīvi dokumenti valstī, kas nosaka karstā ūdens temperatūru. Es tādus arī neatradu internetā, izņemot Veselības inspekcijas rakstu par Legionelloze: profilakses pasākumi dzīvojamo un sabiedrisko ēku apsaimniekotājiem. Jautājums - vai tas ir normatīvais dokuments un es varu vadoties no tā sava jautājuma risināšanai? Vai ir kāds cits dokuments, kas nosaka karstā ūdens temperatūru dzīvoklī?

A
atbild:
14. septembrī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jūsu minētie Ministru kabineta noteikumi Nr. 332 “Noteikumi par Latvijas būvnormatīvu LBN 221-15 "Ēku iekšējais ūdensvads un kanalizācija"” arī ir vienīgais normatīvais akts, kas nosaka karstā ūdens temperatūru dzīvoklī, un tas patiešām paredzēts jaunbūvējamām vai rekonstruējamām ēkām. Taču praksē apzinīgi namu pārvaldnieki vadās pēc šīm normām arī ēkām, kuras neietilpst iepriekšminētajās kategorijās.

Kā norāda Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš, siltā ūdens piegādes pakalpojums, kaut arī nepietiekami kvalitatīvs, Jums ir sniegts, tādēļ par to tomēr ir jāmaksā.

Ko darīt? Ieteicams rakstīt pretenziju vēstuli apsaimniekotājam, izklāstot esošo situāciju un prasot sniegt paskaidrojumu, kādēļ siltā ūdens temperatūra ir tik zema. Mēneša laikā viņam ir jāsniedz rakstiska atbilde.

Visticamāk, tas var būt inženiertehnisko sistēmu bojājumu dēļ (tā mēdz notikt ilgi ekspluatētās mājās), un tad ir nepieciešams remonts, kam savukārt būs nepieciešami papildu līdzekļi, par ko ir jālemj dzīvokļu īpašnieku kopībai. Ja lielākajai daļai mājas iedzīvotāju siltā ūdens temperatūra ir augstāka, ar balsu vairākumu pieņemt lēmumu par papildu līdzekļu uzkrājumu remontam būs sarežģīti. Taču cita ceļa, kā risināt jautājumu par ūdens temperatūras paaugstināšanu, faktiski nav.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas