E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4118
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Var atgūt pārmaksāto nodokli, iesniedzot deklarāciju par neapliekamo minimumu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2014
Elīna Ščipoka-Magone

Labdien!Vai man pienākas kāda pārmaksātā nauda, ja esmu strādājusi no 2012.gada 1.jūlija un tagad esmu no 2013.gada 2.februāra bērnu kopšanas atvaļinājumā? Paldies!

A
atbild:
07. aprīlī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

No Jūsu jautājuma nav īsti skaidrs, par kādu pārmaksāto naudu interesējaties. Ja tas ir saistīts ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumiem un gada neapliekamā minimuma piemērošanu algai, tad, jā, iespējams, Jums ir tiesības uz nodokļa pārmaksas atgūšanu.

Nodokļu maksātājam ir tiesības iesniegt deklarāciju un saņemt atpakaļ no budžeta pārmaksāto nodokli, ja taksācijas gada laikā viņam nav piemērots viss likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 12.pantā noteiktais gada neapliekamais minimums.

Neapliekamo minimumu gadam veido visu gada mēnešu neapliekamo minimumu summa. Neapliekamais minimums gan 2012.gadā, gan 2013.gadā bija ir 45 lati mēnesī  (540 lati gadā). 

Ja cilvēks nav strādājis algotu darbu visa gada garumā, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā gada ienākumu deklarāciju, var atgūt daļu no samaksātā nodokļa par gada pilna neapliekamā ienākuma neizmantošanu. Iesniedzot deklarācijas par iepriekšējiem gadiem, summas jānorāda latos; ja būs nodokļa pārmaksa, VID to izmaksās eiro. 

Ja 2012.gadā no janvāra līdz jūnijam nestrādājāt, bet no 1.jūlija uzsākāt darbu kā darba ņēmēja, darbavietā ir piemērots neapliekamais minimums par 6 mēnešiem (no jūlija līdz decembrim – Ls 270). Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju (par 2012.gadu) un piemērojot pilnu gada neapliekamo minimumu (Ls 540), izveidojas nodokļa pārmaksa 25% no Ls 270(540 – 270) = Ls 67,50 (96,04 eiro). Šādu pārmaksāto summu varētu saņemt no budžeta atpakaļ.

Nodokļa atmaksu IIN likmes apmērā (2012.gadā – 25%, 2013.gadā – 24%) par neizmantoto neapliekamo minimumu var saņemt arī tad, ja gadā ir strādāts tikai vienu mēnesi. Taču pilnā apmērā neizmantoto neapliekamo minimumu var piemērot tikai tādas summas apmērā, kāds ir bijis samaksātais nodoklis šajā mēnesī.

Ir atsevišķas situācijas, kad nav tiesību uz neapliekamo minimumu, piemēram, par to gada daļu, kurā persona ir bijusi cita nodokļa maksātāja apgādībā un kurā cits nodokļa maksātājs par to ir izmantojis atvieglojumus par apgādājamajām personām.

Gada ienākumu deklarāciju var iesniegt jebkurā Valsts ieņēmumu dienesta klientu apkalpošanas centrā. VID rīcībā ir dati par nodokļa maksātāju, tāpēc neapliekamā minimuma piemērošanai paredzēta vienkāršota deklarācijas iesniegšana. VID informatīvais tālrunis 1898.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 222 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas