DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2024
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

DAIF Latvija: drošība ir mūsu kopējā un katra individuālā atbildība 

Sniedzam papildu informāciju par š.g. 17.martā Latvijas Televīzijas raidījumā ‘’De Facto’’ izskanējušo vienpusējo informāciju par SIA ’’Latvijas Mobilais telefons’’ (turpmāk - LMT) izstāšanos no Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (turpmāk – DAIF Latvija).   

Atbilstoši DAIF Latvija Ētikas kodeksa 4.5.punktam, DAIF Latvija nekomentēs konkrētu informāciju par bijušo DAIF Latvija biedru LMT, bet informēsim par DAIF Latvija rīcību un darbībām, kas ir DAIF Latvija vērtības. DAIF Latvija ir vairāk nekā 100 biedru, kas nosaka, ka viena biedra biznesa interešu īstenošana nav iespējama. Katra biedra balsstiesības ietekme ir mazāk nekā 1% no kopējā balsstiesības apjoma. 

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un pētniecību pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvieno uzņēmums, izglītības un pētniecības iestādes, kā arī asociētos biedrus - ievērojamus ārvalstu militāros ražotājus. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā un iekļaujas Zinātnes un tehnoloģiju organizācijas darbā. Eiropas līmenī konsultācijas norisinās ar Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorātu un Eiropas Aizsardzības aģentūru, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs. 

DAIF Latvija 109 biedru un 13 asociēto biedru vidū, kas pārstāv privāto sektoru ir gan Latvijas ražotāji, pakalpojumu sniedzēji un sistēmu integrētāji, kā arī publiskās kapitālsabiedrības, izglītības un pētniecības iestādes, kas atbilstoši savai kompetencei un pasūtītāju izvirzītajām prasībām, sniedz pienesumu Latvijas iekšējai drošībai un aizsardzībai, gan arī eksportam. DAIF Latvija, to biedriem reputācija ir vērtība. Tā ir svarīga gan pašai biedrībai, gan tās darbiniekiem, gan arī tās biedriem. Tādēļ ir ieviesti mehānismi, kas ļauj aizsargāt biedru reputāciju no citu biedru rīcības, ievērojot normatīvos aktus. 

Par biedru uzņemšanu 

Saskaņā ar Aizsardzības industrijas likumu (turpmāk - AIL) ‘’aizsardzības industrija – komersanti un zinātniskās institūcijas, kas veic militāru vai divējāda lietojuma tehnoloģiju vai produktu izstrādi, ražošanu, pilnveidošanu, uzglabāšanu, pārvadāšanu, tehnisko apkalpošanu, remontu vai utilizāciju, kā arī sniedz ar šīm darbībām saistītus pakalpojumus’’. DAIF Latvija biedru vidū ir tieši šādi uzņēmumi. DAIF Latvija biedru struktūra atbilst citu NATO un ES dalībvalstu aizsardzības industriju organizāciju struktūrai. 

Kopš 2013.gada, saskaņā ar DAIF Latvija statūtiem, jaunus biedrus uzņem ar Padomes lēmumu, pamatojoties uz pretendenta rakstisku iesniegumu. Kopš 2016.gada ir spēkā DAIF Latvija Ētikas kodekss un darbojas arī Ētikas komisija, kas tiek vēlēta DAIF Latvija biedru kopsapulcē. Būtiski arī, ka 2020.gadā, īstenojot darbības stratēģijā iezīmēto nepieciešamību pēc starptautiskajai praksei un standartiem atbilstošas risku pārvaldības un finanšu atbilstības principu ieviešanas, tika izstrādātas un pieņemtas DAIF Latvija Finanšu atbilstības vadlīnijas. DAIF Latvija biedri apņēmušies praksē ieviest šīs vadlīnijas, lai nodrošinātu labu pārvaldības praksi, atklātības un caurskatāmības kultūru ar mērķi novērst noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, kā arī starptautisko, nacionālo un eksteritoriālo sankciju pārkāpumus. Vairāk: ŠEIT 

Šo gadu laikā ir bijuši uzņēmumi, kas reputācijas, patiesā labuma guvēju, drošības u.c. risku dēļ ir saņēmuši negatīvu Padomes lēmumu par pievienošanos DAIF Latvija. Ir bijuši uzņēmumi, kas pilnveidojuši savu pārvaldību un atkārtoti mēģinājuši pievienoties DAIF Latvija, saņemot apstiprinošu vai noraidošu Padomes lēmumu. Ja izvērtējot uzņēmuma darbību pēc gada tiek konstatēts, ka uzņēmums nepilda DAIF Latvija Ētikas kodeksu un Finanšu atbilstības vadlīnijas, Valde rosina Padomi izslēgt uzņēmumu no biedru vidus. 

DAIF Latvija par biedru netiek uzņemti visi interesenti, pēdējā gada laikā proporcija ir 4:1 jeb no četriem iesniegumiem viens netiek atbalstīts. DAIF Latvija rezultatīvais rādītājs nav biedru apgrozījums, bet gan atbilstoši DAIF Latvija vīzijai – palielināt industrijas spēju un apjomus Latvijā drošības nozarē un sniegt informatīvu atbalstu  pasūtījumiem ES un NATO projektu ietvaros. Biedru apgrozījums ir katra biedra finanšu ekonomiskas darbības rezultāts un atbildība. 

Par SIA ‘’Tonus Elast’’ 

Uzņēmumu vadība DAIF novembra Latvija Padomes sēdē atklāti norādīja, ka 2023.gadā vēl mazākā produkcijas daļa tiek eksportēta uz Krieviju, lai izpildītu uzņemtās saistības un apliecināja, ka uzņēmums pilnībā pārorientēs eksportu uz Eiropas Savienības valstīm 2024.gadā. DAIF Latvija Padome 27.martā. pieņēma ''Tonus Elast'' iesniegumu par biedra statusa pārtraukšanu līdz sadarbības izbeigšanai ar agresorvalsti.  

DAIF Latvija Padome nolēma esošiem un jauniem biedriem apliecināt, ka tiem nav sadarbība ar Krieviju un Baltkrieviju. Sniegta rekomendācija biedriem pārtraukt sadarbību ar Ķīnu. 

Par finansējumu un atbildību industrijas attīstībā 

Ministru kabineta finansējums tiek piešķirts kopīgo pasākumu līdzfinansēšanai, piemēram, Industrijas dienām NBS un demonstrācijām, kurā var piedalīties ikviens ieinteresētais uzņēmums (ne tikai DAIF Latvija biedri) un uzņēmumu dalība tiek nodrošināta bez maksas. Izdevumus par pasākumiem sedz solidāri DAIF Latvija un Aizsardzības ministrija, kā arī papildus tiek piesaistīti atbalstītāji. Pagājušajā gadā Rīgā pirmo reizi uz četrām dienām DAIF Latvija uzņēma NATO Industrijas padomnieku grupu, kuras sastāvā ir dalībvalstu ministriju, NATO struktūru, uzņēmumu un organizāciju pārstāvji. Tāpat tiek finansēts nacionālā stenda dizains lielākajā reģionālajā aizsardzības izstādē konkrētajā gadā, bet platības maksājumus veic uzņēmumi paši. DAIF Latvija biedri finansē DAIF darbību, nesaņemot no Aizsardzības ministrijas finansējumu administratīvās kapacitātes celšanai. 

Aizsardzības un drošības nozares ir sarežģīta, izmaksu un zināšanu ietilpīga. Tikai visiem kopīgiem spēkiem ierobežota finansējuma apstākļos varam meklēti risinājumus, lai arvien vairāk uzņēmumu piesaistītu šīm nozarēm, kas ar savām zināšanām, risinājumiem spēj piedāvāt inovatīvus aizsardzības produktus un izrāvienu aizsardzības un drošības politikas īstenošanā. 

Par Aizsardzības industrijas likumu 

Esam gandarīti, ka pēc 3 gadu darba un konsultācijām Saeima 27.martā apstiprināja Aizsardzības industrijas likumu. Bet tā izstrādes laikā strauji mainījās izpratne par aizsardzību un investīcju nepieciešamību industrijas attīstībā. Pēc 2022.gada 6.jūlija Ministru kabineta sēdes, kad tika skatīts jautājums par kapitālsabiedrības izveidi pulvera un kapseļu ražošanai, 7.jūlijā DAIF Latvija uzdeva jautājumus par kapitālsabiedrības darbības mērķiem un virzieniem. DAIF Latvija pauda nostāju, ka ir nepieciešama papildus informācija par kapitālsabiedrības atbildību, finansēšu un darbību, lai atbalstītu vai neatbalstītu tās izveidi. Savukārt 2022.gada 31.augusta DAIF Latvija Padomes sēdē Aizsardzības ministrija skaidroja kapitālsabiedrības izveides nepieciešamību un apspriestu DAIF Latvija sagatavotos priekšlikumus AIL. Saskaņā ar Padomes lēmumiem tika sagatavots atzinums, iekļaujot arī biedru atšķirīgo viedokli. Likumprojekta izstrādes izziņā redzams, ka DAIF Latvija neiebilda pret kapitālsabiedrības izveidi. Taču vērsa uzmanību par kompetenci šādu produktu ražošanā un sadarbības partnera atlases principiem. 

Papildus jāvērš uzmanība uz Valsts kancelejas Tiesību aktu projektu publiskajā portālā pieejamo informāciju par AIL saskaņošanas procesu. Tas apliecina, ka DAIF Latvija godprātīgi iekļāva savā atzinumā visus priekšlikumus un iebildumus, kas tika atbalstīti 2022.gada 31.augusta DAIF Latvija Padomes sēdē. Aizsardzības ministrija neatbalstīja visus DAIF Latvija priekšlikumus un/vai iebildumus turpmākā AIL saskaņošanas procesā. Iesaistoties AIL saskaņošanā DAIF Latvija bija būtiski rast kompromisu starp industriju un nozari pēc iespējas kvalitatīvākā AIL izstrādē. DAIF Latvija kopā ar Aizsardzības ministriju starpministriju sanāksmēs skaidroja likumprojekta būtību un nepieciešamību.

DAIF Latvija īsteno pārskatāmu informācijas apmaiņu un caurspīdīgu konsultāciju procesu ar saviem biedriem un sadarbības partneriem. Jautājumos, kur lēmumi tiek pieņemti Padomei balsojot, lēmumi var neapmierināt atsevišķus biedrus, jo lēmumi tiek pieņemti demokrātiski un atklāti. 

Par jaunu konfederāciju 

DAIF Latvija respektē ik vienas personas tiesības uz biedrošanos. Biedrošanās brīvība ietver gan tiesības brīvprātīgi pievienoties grupām vai izstāties no tām, gan grupas tiesības kolektīvi rīkoties, lai īstenotu savu biedru intereses, gan apvienības tiesības pieņemt vai atteikties no dalības, pamatojoties uz noteiktiem kritērijiem. Vienlaikus, tas nenozīmē, ka kādam biedram ir pārākas tiesības par citiem biedriem un biedrības kopīgām interesēm. 

Attiecībā uz jaunizveidoto industrijas attīstības konfederāciju jāatzīmē, ka tā līdzīgi, kā Latvijas Darba devēju konfederācija, ir pēc būtības asociāciju apvienība. Tā pārstāv asociācijas, kurās tikai neliela daļa uzņēmumu sadarbojas vai vēlas sadarboties ar aizsardzības vai iekšlietu nozarēm. Šāda deklaratīva, nereprezentatīvi un necaurspīdīgi pārvaldīta biedrība var radīt papildus riskus drošas informācijas apritei un atbilstības principu ievērošanai drošības un aizsardzības nozarēs. 

DAIF Latvija apvieno biedrus un strādā kopējai Latvijas aizsardzības nozares izaugsmei, jo uzskatām, ka drošība ir mūsu kopīgā un katra indivīda atbildība. 
 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI