DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Eiropas Parlamenta vēlēšanu aizsardzību no ārvalstu iejaukšanās un demokrātisku un drošu norisi garantēs īpaša darba grupa

Lai novērstu iespējamus drošības riskus Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisei Latvijā demokrātiskā un godīgā ceļā, Valsts kanceleja vadīs īpašu starpresoru darba grupu.

Darba grupas uzdevumi būs koordinēt informācijas apmaiņu par ārējās ietekmes aktivitātēm Latvijas informatīvajā telpā un saskaņot pasākumus to novēršanai, koordinēt jautājumus, kas saistīti ar Eiropas Parlamenta vēlēšanu norisei nepieciešamo informācijas sistēmu noturību un drošību pret ārēju iejaukšanos, kā arī veicināt vienotu komunikācijas stratēģiju sabiedrības informēšanai un pretvalstisku ārējās ietekmes vēstījumu mazināšanai par Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Tāpat darba grupa nodrošinās institūciju sadarbību vēlēšanu norisei nepieciešamo normatīvo aktu sagatavošanā un pieņemšanā.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Saulīte: “Apzinoties sarežģīto ģeopolitisko situāciju, sagaidot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, ir jāņem vērā dažādi būtiski aspekti, kas ietver gan vēlētāju aktivitāti, gan nevainojamu vēlēšanu norisi, gan arī drošību. Šobrīd tiek izstrādāta jauna vēlēšanu sistēma, lielu uzmanību pievēršot tās drošībai. Tikpat svarīgi ir nepieļaut dažādus hibrīdos uzbrukumus, kā arī fiziskās drošības apdraudējumus. Tāpēc ir tikai loģiski, ka, tuvojoties vēlēšanām, savus spēkus apvieno visas atbildīgās iestādes, rūpējoties, lai vēlēšanu rezultāts atspoguļo patieso Latvijas tautas gribu.”

“Eiropas Parlamenta vēlēšanu demokrātiska un droša norise ir kopīgs izaicinājums. Lai aizsargātu vēlēšanas no jebkādas ārējas iejaukšanās un mēģinājumiem destabilizēt procesus, šī uzdevuma paveikšanai nepieciešama gan koordinācija, gan sadarbība starp visām iesaistītajām pusēm,” darba grupas izveidi skaidro tās vadītājs Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Bez Valsts kancelejas un Centrālās vēlēšanu komisijas darba grupā būs pārstāvētas amatpersonas no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts policijas, Administratīvās apgabaltiesas, Valsts drošības dienesta, Satversmes aizsardzības biroja, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas CERT.LV, Iekšlietu ministrijas, Ārlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts prezidenta kancelejas, Ministru prezidentes biroja un Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes.

Eiropas Parlamenta vēlēšanas Latvijā norisināsies 2024. gada 8. jūnijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI