DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2024
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Kā veicināt jauniešu pilsonisko līdzdalību? “Delna” apkopo skolēnu un pedagogu atziņas

Līdzdalības prakšu ieviešana skolas ikdienā, ciešāka skolu sadarbība ar pašvaldībām, atvērtas un drošas vides radīšana, kā arī informācijas pieejamība - tie ir daži no faktoriem, ko skolēni un skolotāji izceļ kā būtiskus jauniešu pilsoniskās līdzdalības veicināšanai. 

Biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna" (Delna) projekta "Skolēnu pilsoniskā līdzdalība" ietvaros pilnveidojusi skolēnu zināšanas par pilsonisko līdzdalību un veicinājusi pašvaldības sadarbību ar skolām. Veicot aptauju un aicinot uz sarunām skolēnus, skolotājus, skolu vadības un pašvaldību pārstāvjus, projekta gaitā apkopotas dalībnieku atziņas par pilsonisko līdzdalību skolās un pašvaldībās, kā arī ieteikumi tās stiprināšanai.

No 2023. gada septembra līdz novembrim Delna apmeklēja 15 skolas visos Latvijas reģionos, lai kopā ar skolēniem, skolotājiem un pašvaldību pārstāvjiem diskutētu par pilsonisko līdzdalību skolā un pašvaldībā, kā arī praktiski izmēģinātu līdzdalības budžeta ideju radīšanas procesu. Pēc vizītēm skolotāji katrā skolā mācību stundās, balstoties Delnas mācību materiālos, turpināja sarunu par dažādiem ar pilsonisko līdzdalību saistītiem tematiem, pielāgojot tos skolas interesēm, vajadzībām un kapacitātei. Savukārt decembrī un 2024. gada janvārī Delnas eksperti rīkoja tiešsaistes tikšanās un sazinājās ar projekta dalībniekiem, lai diskutētu par projekta gaitā gūtajām atziņām un tālākajiem plāniem jauniešu līdzdalības veicināšanai. Projekta aktivitātēs kopumā iesaistījušies vairāk nekā 600 skolēni un 30 pedagogi, kuru atziņas par pilsonisko līdzdalību apkopotas gan aptaujas formātā, gan padziļinātās sarunās.    

Projekta ietvaros Delnas mājaslapā sadaļā "Jauniešu līdzdalība" apkopoti mācību materiāli par pilsonisko līdzdalību, kas bezmaksas pieejami ikvienam interesentam. Mācību materiāli kalpoja par pamatu sarunai par jauniešu iesaistes iespējām savā skolā un pašvaldībā, un radīja iespējas praktiski izmēģināt dažādus līdzdalības veidus. Piecās no projektā iesaistītajām skolām turpinās līdzdalības budžeta ieviešana, kas tika aizsākta Delnas organizēto klātienes nodarbību laikā.  

Mācību materiāli arī veicinājuši plašāku izpratni par pilsonisko līdzdalību un esošajiem līdzdalības mehānismiem, kas jau ir pieejami jauniešiem. Pilnveidojot savu izpratni par pilsonisko līdzdalību, daļa jauniešu apzinājās, ka pilsoniskās līdzdalības iespējas jau regulāri izmanto, piemēram, iesaistoties skolas pašpārvaldes darbā, palīdzot pasākumu rīkošanā skolā, kā arī piedaloties talkās, brīvprātīgajā darbā vai ziedošanas kampaņās pašvaldībā. Lielākajā daļā skolu jauniešus pārsteidzis fakts, ka līdzdalība lēmumu pieņemšanas procesos pašvaldībā iespējama jau no 16 gadu vecuma. 

Vienlaikus aptauju atbildes parāda, ka par līdzdalību skolā ir informēti un aktīvi iesaistās ievērojami vairāk jaunieši, nekā pašvaldības līmenī. Faktori, kas ierobežo vai kavē jauniešu līdzdalību, ir daudzveidīgi – bailes un nedrošība, zināšanu vai intereses trūkums, kā arī praktiski iemesli, piemēram, sabiedriskā transporta nepieejamība, kas ierobežo jauniešu iespējas iesaistīties dažādās līdzdalības aktivitātēs klātienē.  

“Jaunieša interese par pilsonisko līdzdalību un iesaiste sākas tad, kad pēc viedokļa izteikšanas viņš saņem atgriezenisko saiti no skolotāja vai direktora. Redzēt savas idejas virzību - tas jaunietim apliecina, ka jēgpilna līdzdalība noved pie rezultāta un reālām pārmaiņām, un ir vērts iesaistīties," komentē Delnas direktore Inese Tauriņa. 

Pilsoniskās līdzdalības stiprināšanai gan jaunieši, gan skolotāji piedāvāja arī risinājumus, izceļot, ka nepieciešama ciešāka komunikācija ar pašvaldību un pašvaldības pārstāvju klātienes vizītes, lai jauniešu izpratne par līdzdalības iespējām pašvaldībā neaprobežotos tikai ar mācību stundās pārrunāto teoriju. Papildus izcelts, ka ir nozīmīgi, lai informācija par līdzdalības iespējām jauniešiem būtupieejama vienkopus un būtu ērti atrodama. Jaunieši uzsvēruši, ka klātienes komunikācija ar pašvaldības pārstāvjiem viņiem ir nozīmīgāka nekā informācijas publicēšana sociālajos tīklos, jo informācijas daudzuma dēļ tā var netikt pamanīta.   

"Ir svarīgi, ka jaunieši piedzīvo, kā ir aktīvi līdzdarboties, iepazīst, ko nozīmē ne tikai runāt, bet arī tapt sadzirdētam un sajūt padarītā jēgpilnumu. Tas dod viņiem iespēju apgūt demokrātiskajā sabiedrībā tik nepieciešamo pilsoniskās līdzdalības prasmi. Skolai un vietējai pašvaldībai šajā procesā ir nozīmīga loma, - tās var būt vietas, kur jaunieši gūst pirmo pozitīvo līdzdalības pieredzi," uzsver British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāja Zane Matesoviča.   

Projekta dalībnieki pauž, ka pilsoniskā līdzdalība skolās ir veicināma caur drošas, atvērtas vides radīšanu, kā arī līdzdalības paradumu un mehānismu ieviešanu praksē, lai padarītu, piemēram, sarunas par skolas vides uzlabošanu, komunikāciju ar skolas vadību, kā arī līdzdalības pasākumus par regulāru praksi. 

No projektā iesaistīto atziņām var secināt, ka pietiek ar nelielām pārmaiņām un kaut dažu jauniešu vai viena skolotāja iniciatīvu, lai parādītu, ka līdzdalība var būt aizraujoša un vienlaikus arī jēgpilna, demokrātiskos procesus stiprinoša. Taču kādai no iesaistītajām pusēm – pašvaldībai, skolotājiem, skolas vadībai vai jauniešiem – ir jāsper pirmais solis, bet bez otras puses atsaucības un atgriezeniskās saites gan motivācija, gan rezultāti būs zemi.   

"Aicinām ikvienu Latvijas skolu un pašvaldību jau šodien lemt par labu pirmajam solim savstarpējās sadarbības stiprināšanai un rīkoties, piemēram, piezvanīt vai uzaicināt uz sarunu," izceļ Delnas pētniece projektu vadītāja Trīne Žagare.  

Ar galvenajām projekta aktivitāšu laikā gūtajām atziņām, ko jaunieši, skolotāji un pašvaldību pārstāvji pauda noslēguma sarunās var iepazīties Delnas mājaslapas sadaļā "Jauniešu līdzdalība" ->  

Raksts par aptaujas datiem pieejams šeit ->

Raksts par noslēguma sarunu atziņām pieejams šeit ->

Projekts "Skolēnu pilsoniskā līdzdalība" tiek īstenots ar British Council pārstāvniecības Latvijā atbalstu. Tajā paustie viedokļi un secinājumi vai ieteikumi var neatspoguļot British Council oficiālo nostāju. Par projekta un mācību materiālu saturu atbild biedrība "Sabiedrība par atklātību — Delna". Vairāk par British Council darbību Latvijā meklē www.britishcouncil.lv. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI