DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

“Delna” izstrādājusi 14. Saeimas darāmo darbu sarakstu

Biedrība “Sabiedrība par atklātību – Delna” (Delna) tic, ka jaunā gada apņemšanās ir jāplāno laicīgi, lai tās izdotos izpildīt pēc iespējas drīzāk. Delna tādēļ ir atjaunojusi un izsūtījusi Saeimas deputātiem darbu sarakstu 14. Saeimai korupcijas mazināšanas, atklātības un labas pārvaldības jomās.

2023. gada janvārī Delna kopā ar ekspertiem, žurnālistiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem diskutēja par Saeimas darbiem un sastādīja 14. Saeimas darāmo darbu sarakstu. Gada laikā Saeimas darbs pie šo darbu izpildes bijis lēns, tāpēc liela daļa darbu aktualitāti saglabā, taču tiem pievienoti arī 6 jauni darbi, līdz ar to deputātiem jāstrādā pie 36 darāmajiem darbiem. 2023. gada decembrī Delna diskusijās par Saeimas darāmajiem darbiem iesaistīja ekspertus, nevalstisko organizāciju pārstāvjus, žurnālistus un Delnas biedrus, ar kuriem pārskatīja līdz šim novērotās problēmas un trūkumus 9 tēmās. 

Deputātu darāmo darbu sarakstam pievienoti darbi godprātības un  ētikas, publisko iepirkumu, trauksmes celšanas un publiskā sektora lēmumu pieņemšanas kvalitātes jomās.

Darbi kopumā sagrupēti 9 tēmās:

  • Informācijas atklātības uzlabošana 
  • Naudas ietekmes politikā mazināšana 
  • Godprātība un ētika publiskajā sektorā 
  • Pārdomāta un konsekventa valsts personālpolitika 
  • Publisko iepirkumu sistēmas uzlabojumi 
  • Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību pārvaldības problēmu novēršana 
  • Institucionāli risinājumi cīņai pret korupciju 
  • Atbalsts kvalitatīvāku lēmumu pieņemšanai publiskajā sektorā un sabiedriskajai kontrolei pār publisko sektoru 
  • Trauksmes cēlēju nozīmes stiprināšana 

Saistībā ar politiskās godprātības jautājumiem Delnas pētnieks Olafs Grigus norāda: "Saeimas darbs pie politiskās godprātības ir būtiski jāstiprina. 14. Saeimas deputātu nevēlēšanās kārtības rullī risināt jautājumus, kas svarīgi politiskās godprātības spēcināšanai, vedina domāt, ka šim Saeimas sasaukumam tā ir zemāka prioritāte kā 13. Saeimai. To pierāda atbalsta trūkums priekšlikumam balsojumu rezultātos neskaitīt "Atturos" balsis kā balsojumu "Pret". Priekšlikumam bija atbalsts 13. Saeimā, kas diemžēl nepaspēja likuma grozījumus pieņemt galīgajā lasījumā."

Trauksmes celšanas tēmas aktualitāti parāda zemais trauksmes cēlēju skaits un problēmas ar iekšējo sistēmu ieviešanu publiskajā un privātajā sektorā.  Kā izceļ Delnas trauksmes celšanas eksperte Krista Asmusa: "Ir pagājuši teju vai pieci gadi kopš sākotnējā Trauksmes celšanas likuma stāšanās spēkā. Nav pieņemams tas, ka vēl joprojām ir iestādes un organizācijas, kuras nav ieviesta iekšējā trauksmes celšanas sistēma, kas tām ir obligāta. Kamēr netiks ieviestas sankcijas par šī pienākuma neizpildīšanu, mēs nevaram cerēt uz visaptverošu trauksmes cēlēju aizsardzību."

Publisko iepirkumu sistēmas uzlabošana joprojām saglabā aktualitāti, Delnas izpētes rezultātā pievēršot uzmanību atklātības trūkumam cenu aptauju jautājumos. "Cenu aptauju uzraudzība līdz ar Elektronisko Iepirkumu Sistēmas ieviešanu izslīdēja caur normatīvā regulējuma spraugām, un nu cenu aptauju organizēšana ir nepārskatāms un necaurspīdīgs process. Ir būtiski ieviest vienotus standartus un pamatprincipus, kas jāievēro, organizējot cenu aptaujas, lai izslēgtu situācijas, kur katrs pasūtītājs procesu veic atbilstoši savai izpratnei un rezultātā cenu aptaujas par sabiedrībai svarīgiem projektiem notiek vien pāris dienu laikā un bez nekādas caurskatāmības," pamato Krista Asmusa.

14. Saeimas deputāti līdz šim nav sekmējuši darbi izpildi, tādēļ aicinām ikvienu Saeimas deputātu iestāties pret negodprātību, korupciju un atbildīguma, kā arī atklātības trūkumu, pieņemot izlēmīgus lēmumus!

2024. gada gaitā Delna turpinās sekot līdzi darbu izpildei un izvērtēt paveikto, tādēļ aicinām arī ikvienu, kas novēro aizdomīgu, negodprātīgu vai prettiesisku rīcību, neklusēt un vērsties pie lēmumu pieņēmējiem – Saeimas deputātiem – vai atbildīgajām iestādēm!

Pilns 2024. gada darbu saraksts pieejams šeit.

Raksts, kur skaidroti darbu saraksta papildinājumi, lasāms šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI