DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

Elektroiekārtu ziedojums Čerņihivas elektroapgādes atjaunošanai uzsāk ceļu uz Ukrainu 

Publicitātes foto

Noslēdzoties Elektrum īstenotajai ziedojumu kampaņai Ukrainas sabiedrības atbalstam, 2024. gada 19. janvārī ceļu uz Čerņihivas pilsētu Ukrainā uzsāka par saziedotajiem līdzekļiem iegādātie elektroapgādes atbalsta materiāli 99 994 eiro vērtībā.  

Ziedojuma izlietojuma mērķi – sagādāt elektroapgādei nepieciešamos materiālus un tehnisko aprīkojumu karā smagi cietušajam Čerņihivas reģionam – noteica Ukrainas vēstniecība. AS Energofirma “Jauda” ražotie elektrības sadales skapji nodrošinās iespēju atjaunot elektrības pieslēgumus Ukrainas iedzīvotāju mājām. Sūtījumā ir 85 pilnībā nokomplektētas sadalnes un 23 sadalņu korpusi, kurus būs iespēja pielāgot individuālajām vajadzībām. 

Elektrum ziedojuma nodošanas pasākumā piedalījās ekonomikas ministrs Viktors Valainis, Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols, Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava, labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta, kā arī "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste. 

“Ar šo Ukrainas atbalsta iniciatīvu vēlējāmies sasniegt divus mērķus: pirmkārt, nodrošināt reālu nepieciešamo palīdzību elektroapgādes atjaunošanai Čerņihivas reģionā, otrkārt, vērst uzmanību uz mūsu katra individuālo atbildību ekonomisko un politisko procesu ietekmēšanā. Kampaņas caurviju motīvs bija atbildīga izvēle, rosinot sabiedrību aizdomāties par to, kur un kam nonāk viņu maksājumi par precēm un pakalpojumiem, un aicinot ar saviem maksājumiem neatbalstīt karu Ukrainā. Šīs kampaņas rezultāts ir mūsu izvēles rezultāts, jo ziedojuma apmēru veidoja iedzīvotāju izvēle par labu Latvijas valstij piederošam uzņēmumam, kura peļņa 100% nonāk valsts budžetā un nesponsorē karu Ukrainā. Labais uzvarēs ļauno,” par īstenoto kampaņu stāstīja AS “Latvenergo” valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.  

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis pauda, ka kampaņa ir lielisks piemērs, kā Latvijas sabiedrība solidarizējas un spēj palīdzēt, kā arī uzsvēra ekonomisko saišu stiprināšanas nozīmīgumu starp Latviju un Ukrainu, nodrošinot, ka ekonomiskā aktivitāte neapsīkst un Ukraina var atjaunoties. “Šobrīd atbalstam Ukrainai būtu jābūt Latvijas un Eiropas valstu augstākajai prioritātei, jo tas ir mūsu visu drošības jautājums”. Ministrs arī atzina, ka  Latvijas uzņēmēji, kas jau piedalās Ukrainas atjaunošanā, ieliek būtiskus pamatus turpmākai sadarbībai ar Ukrainas partneriem, jo nav šaubu, ka turpmākajos gados tā tikai paplašināsies. 

Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Kucevols pateicās Latvijas iedzīvotājiem par atbalstu, uzsverot, ka tas stiprina Ukrainas tautas pretestību: “Agresora uzbrukumu mērķis joprojām ir civilā infrastruktūra, mēģinot salauzt Ukrainas iedzīvotāju pretestību, atstājot viņus bez elektrības un siltuma. Tādēļ Elektrum ziedojums ir īpaši nozīmīgs, jo palīdzēs šo pretestību stiprināt.” Vēstnieks atgādināja, ka Čerņihivā iedzīvotājus vairāk nekā mēnesi okupanti turēja ieslēgtus pagrabā – bez gaismas un siltuma, tādēļ tieši elektroiekārtu ziedojumam ir papildu simboliska nozīme. 

Labdarības organizācijas "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta uzsvēra pilsoniskās sabiedrības lomu un nozīmi politisko procesu ietekmē: “Ir svarīgi, ka mēs katrs individuāli veicam pārdomātas izvēles, tomēr nevaram grimt pašapmierinātībā, jo mums joprojām ir graudu tranzīts ar Krieviju, valsts iepirkumos importējam pārtikas produktus no Krievijas, palielinām sabiedriskā transporta reisu skaitu ar Krieviju. Negribētos, ka mēs attopamies par vēlu, ir  jārīkojas! Šādam kampaņām ir jābūt vēl! Mēs, protams, gaidām proaktīvu rīcību no Saeimas un valdības, bet tas neliedz mums – pilsoniskajai sabiedrībai pašiem rīkoties.”  

Kampaņa norisinājās 2023. gada novembrī un decembrī sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību un labdarības portālu Ziedot.lv un paredzēja par katru Elektrum dabasgāzes pakalpojuma līgumu novembrī un decembrī ziedot vienu eiro Ukrainas atbalstam. Ziedojums tika veikts no Elektrum, nevis no klientu līdzekļiem.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI