DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. februārī, 2024
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
2
2

Evika Siliņa: Latvijas atbalsts Ukrainai šogad pārsniegs 200 miljonus eiro; militārais atbalsts būs ap 0,25% no IKP

FOTO: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja.

Ukraiņu tauta jau divus gadus aizstāvas pret pilna mēroga Krievijas iebrukumu. Jau 10 gadus Ukraina cīnās pret Krievijas agresiju, kas sākās ar nelikumīgo Krimas aneksiju 2014. gadā.

Krievija ir okupējusi brīvu zemi, laupījusi un izvedusi Ukrainas bērnus, tās armija ir izvarojusi Ukrainas sievietes, slepkavojusi un spīdzinājusi miermīlīgus civiliedzīvotājus. Krievija pastrādājusi šausmīgus noziegumus.

Šajā laikā ukraiņu tauta ir demonstrējusi apbrīnojamu varonību, pašaizliedzību un izturību, aizstāvot savas mīļās mājas un dārgos cilvēkus. Ukraina mums ir mācījusi, ka, ticot savai valstij, mīlot to, ir iespējams sasniegt neiedomājamo un uzvarēt jebko.

Tieši tā – uzvarēt. Mūsu uzdevums ir atbalstīt Ukrainu politiski, militāri, finansiāli, lai panāktu Ukrainas uzvaru un taisnīgu mieru. Šeit ir svarīgs gan mūsu pašu ieguldījums, gan mūsu darbība starptautiski. Jebkurā starptautiskā formātā mums jāveicina atbalsts Ukrainai. Tikko kopīgi ar līdzīgi domājošām valstīm panācām Eiropas Savienības prognozējamu, ilgtermiņa atbalstu Ukrainai 50 miljardu eiro apmērā.

Latvija līdz šim sniegusi Ukrainas uzvarai atbalstu 1% no IKP apmērā. Uzsveru, ka tas ir gan valdības, gan pašvaldību, gan visas sabiedrības atbalsts. Jau no pirmās noziedzīgā pilna mēroga iebrukuma dienas Latvijas iedzīvotāji nestāvēja malā – paldies par katru ziedojumu, paldies katram brīvprātīgajam, ikvienam Ukrainas atbalsta akciju dalībniekam.

Šogad Latvijas valsts atbalsts Ukrainai pārsniegs 200 miljonus eiro. Jau no pirmās Krievijas kara dienas Ukrainu ir sargājuši Latvijas ieroči. Mēs apmācām Ukrainas karavīrus. Militārā palīdzība turpināsies. Tā sasniegs 0,25% no IKP.

Jau pirmajās dienās Latvija sniedza patvērumu Ukrainas bērniem, mātēm, sirmgalvjiem. Tas pats attiecas uz atbalstu Ukrainas rekonstrukcijai, cietušo, tajā skaitā karavīru un bērnu, rehabilitācijai.

Latvijas un Apvienotās Karalistes vadītajai dronu koalīcijai pievienojušās vairākas valstis. Mums ir ambīcijas nodrošināt miljonu dronu Ukrainas armijai.

Mēs atbalstām Ukrainu, uzturot prasību sodīt visus atbildīgos par Ukrainā pastrādātajiem kara noziegumiem un stiprināt sankcijas. Iesaldēto Krievijas aktīvu peļņu nepieciešams likt lietā Ukrainas atbalstam. Karš nekad nav viegls, un ātru beigu nebūs. Bet Latvijas un demokrātisko valstu spēkos ir sniegt Ukrainai tādu atbalstu, lai Ukraina kļūtu par šī kara uzvarētāju.

Vienlaikus mēs stiprinām Latvijas drošību. Attīstām savu militāro infrastruktūru, industriju un kaujasspējas. Paldies katram Latvijas karavīram, zemessargam, robežsargam, policistam un diplomātam, kuri ik dienu ir savā postenī, sargājot mūsu cilvēkus un valsti.

Mēs neesam vieni. Latvija ir spēcīgākajā militārajā aliansē pasaulē NATO un Eiropas Savienībā. Mūsu sabiedroto skaits pieaug. Somija un drīz arī Zviedrija pievienojas NATO. Tas padara mūs vēl stiprākus. Sabiedroto klātbūtne Latvijā tikai pieaugs. Latvija ir drošībā.

Mūsu vēstījums agresoram ir skaidrs: nemaz nenāc, jo kopā ar saviem NATO sabiedrotajiem aizstāvēsim savu zemi no pirmā centimetra.

Vienlaikus Krievija mēģinās pārbaudīt mūsu sabiedrības noturību, cenšoties sēt neuzticību, radīt bailes un mazināt ticību pašu spēkiem. Neļausimies tam. Strādāsim kopā – gan ar saviem sabiedrotajiem, gan savā starpā. Izvērtēsim kritiski informāciju, kas parādās publiskajā telpā.

Un galvenais – būsim lepni par savu valsti, aktīvi stiprināsim to un atbalstīsim Ukrainu, jo tā mēs gādāsim arī par Latvijas drošību.

Dievs, svētī Latviju! Slava Ukrainai!

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI